DR.SC. Damir Škaro – ČOVJEK KOJI NE POZNAJE PORAZ

damir škaro
... jako dobro pamti euforiju koja bi ih zahvaćala dok bi ispred malih ekrana pratili njegove sportske uspjehe i osvajanje medalja. Damir Škaro bio je i jedan od prvih ambasadora Hrvatske u svijetu. Iako je nastupao pod zastavom komunističke SFR Jugoslavije, nije nikad prikrivao svoje hrvatstvo, niti se libio pred svaki boks meč prekrižiti i pomoliti se Bogu.

Nedavno je u Zagrebu, pred punom dvoranom muzeja Mimara predstavljena njegova četvrta knjiga "Sport u vremenu globalizacije". Autori knjige su dr.sc. Damir Škaro i akademik Vladimir Stipetić.

Damir Škaro je u knjizi sjajno obradio koncept sporta kroz vlastito sportsko ali i gospodarsko iskustvo, akademik Stipetić dao je svoj doprinos knjizi kroz sjajnu analitiku i mnoštvo interesantnih statističkih podataka.

Dr.sc Damir Škaro o knjizi je rekao: "U ovu knjigu uloženo je puno truda i entuzijazma. Pripremali smo ju pet godina i prikupljali razne statistike, istraživanja i ona je za mene svojevrsna "zlatna" olimpijska medalja. Vjerujem da će biti korisna mnogim sportašima, ljudima iz gospodarskog života, a i svima koje zanima sport i njegova evolucija u 21. stoljeću. Neki ju nazivaju i svojevrsnom "enciklopedijom" jer daje odličan pregled sportova, sportaša, managera i može biti korisna doista svima. Posebno se zahvaljujem Akademiku Stipetiću koji mi je učinio čast da kao svjetski erudit sudjeluje sa mnom u pisanju ovog vrijednog, nesvakidašnjeg djela."

U knjizi je pružen i detaljan pregled sportova, razradjena su najvažnija sportska događanja, istaknuti su najvažniji svjetski i hrvatski sportaši, ali je isto tako obuhvaćena i problematika financiranja sporta koji još uvijek nije zauzeo mjesto koje mu pripada, kao vrlo važne gospodarske grane i jednog od ključnih čimbenika BDP-a svake zemlje.

Dr.sc Damir Škaro najavio je i novi projekt, dokumentarni film: "Velikani hrvatskog sporta" čiji je redatelj Jakov Sedlar, koautor i scenarist Damir Škaro.

Škaro je istaknuo da je na objavu knjige potaknut još uvijek nedovoljnom afirmacijom sporta i sportaša, nedovoljnom brigom o sportašima, koji nižu iznimne uspjehe, osvajaju medalje i u tim trenucima ih svi pamte i veličaju, međutim, nakon završene karijere sportaši često padaju u zaborav. Da to ne mora biti tako, dokaz je osobno autor knjige. On je nakon završene boksačke karijere posvetio se usavršavanju, završio ekonomski fakultet, a potom i doktorirao. Cijelo vrijeme u njemu je gorio sportski duh koji mu nije dao posustati niti jednog jedinog trenutka, želeći pokazati sebi, ali i cjelokupnoj javnosti da su sportaši sposobni objediniti sportske, društveno-političke i poduzetničke aktivnosti i u njima pobjeđivati.
Tko je zapravo Damir Škaro, čovjek koji je naučio pobjeđivati, biti uvijek među prvima zahvaljujući upornom radu?

Rođen je 02. studenog 1959. godine u Zagrebu i još kao srednjoškolac nizao je sportske uspjehe baveći se boksom. Svoje stavove o komunizmu, i o Jugoslaviji Damir Škaro iskazivao je još kao mladi sportaš kada se javno križao klečeći na koljenima u ringu prije borbe, po uzoru na poljske i brazilske boksače, zbog čega je često bio i kažnjavan.

U Domovinskom ratu je sudjelovao u Sportskoj postrojbi, pružajući prije svega moralnu podršku hrvatskim braniteljima na prvim crtama obrane. ali i lobiranjem za Hrvatsku u svijetu. Kako bi skrenuo pozornost svijeta na agresiju koja se događala nad Hrvatskom, Damir je iskoristio svoj položaj vođe hrvatske reprezentacije u karateu. Tijekom Svjetskog prvenstva koje se 1991. godine održavalo u SAD-u, ispred zgrade Ujedinjenih naroda u New Yorku organizirao je prosvjed i štrajk glađu. Uz članove reprezentacije koji su prosvjedovali s medaljama i peharima osvojenim na prvom službenom svjetskom prvenstvu za samostalnu Hrvatsku, prosvjedu se odazvalo i oko 5000 hrvatskih iseljenika. Prosvjed je bio medijski odlično popraćen pa su tako sportaši pokrenuli prvu veliku javnu međunarodnu akciju kojom su upozorili svijet na teško ratno stanje u Hrvatskoj.

U KARIJERI JE IMAO 450 MEČEVA I TO ČAK 350 POBJEDA NOKAUTOM, A SAMO 12 PORAZA

 Škaro, nakon pok. Mate Parlova jedini je osvajač olimpijskih medalja u boksu s prostora bivše Jugoslavije od 1988.godine do danas.

Zlatnu medalju u juniorskoj konkurenciji osvojio je na prvenstvu Balkana 1977. godine, održanom u Ateni. Iz zagrebačkog kluba „Trešnjevka" prelazi u seniorsku konkurenciju i u vukovarski „Borovo". 1980. godine osvojio je seniorski naslov prvaka države u srednjoj kategoriji i kvalificirao se za njegove prve Olimpijske igre održane u Moskvi. Slijedeće uspjehe ostvario je kao prvak Balkana 1983. i 1984. Na njegovim drugim Olimpijskim igrama održanim u u Los Angelesu, u četvrtfinalu ga je, nadomak medalji, porazio kasniji osvajač zlata, domaćin Virgil Hill.

Brončanu medalju osvojio je na Svjetskom prvenstvu u Renou (SAD) 1986. godine. Nakon toga „okitio" se zlatom na Mediteranskim igrama održanim 1987. godine u Siriji i ponio laskavi naslov „prvak Mediterana".

NAKON DAMIROVE OLIMPIJSKE BRONCE U SEOULU 1988., DO DANAS NITKO S PODRUČJA SVIH 7 DRŽAVA BIVŠE SFRJ NIJE OSVOJIO OLIMPIJSKU MEDALJU U BOKSU

Sa Svjetskog je kupa 1988. godine, održanog u Beogradu, sa sobom kući odnio srebrnu medalju. Zatim je na predolimpijskom turniru u Seoulu (Južna Koreja) osvojio brončanu medalju, Na Olimpijskim igrama u Seoulu u listopadu iste godine osvojio je brončanu medalju, u čvrstom i teškom meču, s napuklim rebrima i ozlijeđenom arkadom. Njegov je nastup tim mečom i završen, te napušta boks ali ne i sport. Sudjeluje na mnogobrojnim malonogometnim turnirima igrajući nogomet za veteranski klub VUKOVAR ¨91.

1997. godine Damir prelazi u ekipu RIZ-ODAŠILJAČI koji su postali veteranskim prvakom Hrvatske. Potom igra u klubu, ali i preuzima mjesto predsjednika nogometnog kluba HRVATSKI DRAGOVOLJAC te s njim na čelu sa začelja dolaze do četverostrukog naslova veteranskog prvaka HNS-a i ZNS-a.
Uporedo sa sportskim uspjesima Damir Škaro niže i gospodarske uspjehe, ali i osobne

Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu 1994. godine. Magistrirao je na temu „Primjena marketing koncepcije u politici" - 1997. godine. 2009. godine doktorirao je ekonomske znanosti.

Uporedo sa stručnim i znanstvenim usavršavanjem piše knjige. 1999 godine objavio je prvu znanstvenu knjigu o političkom marketingu u Hrvatskoj „Politički marketing 21. stoljeća". Ne zaboravivši svoju prvu ljubav - sport, ubrzo je napisao i svoju drugu knjigu „Velikani Hrvatskog sporta" s podnaslovom „Sport i sportaši u promociji Republike Hrvatske"

Pod pokroviteljstvom Hrvatskog olimpijskog odbora i Hrvatskog kluba olimpijaca 2012. godine je u Europskom domu u Zagrebu predstavljena i njegova treća knjiga pod naslovom "Management olimpijskih igara"

Put do zlata u Škarinom sportskom, političkom, gospodarskom i društvenom životu bio je ispunjen radom i trudom

Još 1982. godine otvorio je u Sloveniji (u Hrvatskoj nije bilo moguće) vlastiti obrt s tegljačem od 13 tona i upustio se u poduzetničke vode. Sve do 2002 godine uspješno se bavio ugostiteljstvom, ali i građevinarstvom zapošljavajući više od 100-njak radnika.

Predsjednik Autokluba Siget i član uprave HAK-a

Danas obnaša dužnost predsjednik Autokluba „Siget" i člana Uprave HAK-a

2004.godine preuzima dužnost predsjednika posrnulog i prezaduženog Autokluba Siget koji je tada brojao 105 zaposlenih. Zahvaljujući predanom radu, njegovim planom i programom, već nakon prve godine rada ostvarili su prihod 980 posto veći u odnosu na 2004. godinu. Danas je taj Autoklub najveći i najuspješniji u cijeloj Hrvatskoj zahvaljujući brojnim kvalitetnim poslovnim projektima i uspješnoj realizaciji.

Obnašao je i dužnost saborskog zastupnika u razdoblju od 1996. do 2000. godine. Svoj je politički mandat iskoristio za predlaganje Zakona o sportu, i drugu dopunu Zakona o prometu predloživši zabranu upotrebe mobilnih telefona tijekom vožnje.
Svoje slobodno vrijeme posvećuje sportu i unapređenju sporta u Hrvatskoj

damir-skaro-osnovan_hoo-e1289168403214Damir Škaro 1991. godine sudjelovao je u osnivanju Hrvatskog olimpijskog odbora. U njemu je kasnije radio kao član Vijeća te aktivno pomagao pri nastupu hrvatskih boksača na Olimpijskim igrama 1992. i 1996. godine. I danas obnaša funkciju glavnog tajnika Kluba hrvatskih olimpijaca.

Osnivač je i dva boksačka kluba „Ban Jelačić i „Kralj Tomislav" i bio predsjednik Hrvatskog boksačkog saveza od 1990 do 1996. Za vrijeme svoga predsjedničkog mandata u Boksačkom savezu, Škaro je organizirao nastupe i na Svjetskim policijskim igrama. U Melbourneu je bio izbornik i vođa puta hrvatskih sportaša u konkurenciji 7000 natjecatelja. Naučen da se u domovinu ne vraća bez medalje, kao trener u kutu pridonio je osvajanju zlata Deana Cepetića i srebra Miroslava Ključarića. Dvije godine kasnije, na istom natjecanju, u kanadskom Calgaryu, Škarini boksači osvojili su dva naslova svjetskih prvaka. To su bili Dean Cepetić i Zvonko Kelava, dok je Miroslav Ključarić postao viceprvak svijeta u boksu za policajce. Sva su trojica bili i članovi BK „Kralj Tomislav". Od 2000 godine predsjednik je Zagrebačkog boskačkog saveza.

Od osvajanja prve olimpijske medalje Damir Škaro pokazuje iznimnu plemenitost

Škaro je polovinu iznosa od osvojene nagrade na Olimpijskim igrama darovao Savezu slijepih Hrvatske, ali tu nije stao. Cijeli svoj život Škaro pokazuje tu plemenitu crtu koja se sve rjeđe može uočiti kod uspješnih ljudi. Njegovi prijatelji, suradnici, svi koji ga poznaju za njega samo imaju riječi hvale. Naročito zahvalni su oni kojima je Škaro pružio ruku kad im je bilo najteže.

Damir Škaro - Donacija za poplavljene

Osobno je sudjelovao u prikupljanju donacija za poplavljene u Gunji i drugim selima.

Sveta Majka Terezija često je govorila; „Što čovjek može darovati ako nema novca? Znači li to da nema ništa? Ima, sebe!" Darovanje svoje ruke, pružanje ruke drugima u trenucima kad im je najteže ukazuje na veličinu čovjeka, a tu je dr.sc. Damir Škaro, uz sve ostale uspjehe koje je nanizao tijekom svoje uspješne sportske karijere i one u gospodarstvu, definitivno osvojio prvo mjesto i veliku zlatnu medalju.

U domu kod Mile Dedakovića Jastreba

Članovi Autokluba Siget sa Škarom na čelu nisu dozvolili da junak Domovinskog rata Mile Dedaković Jastreb završi u zatvoru

Članovi Autokluba Siget iz Zagreba na čelu s predsjednikom dr.sc. Damirom Škarom posjetili su dom Mile Dedakovića „Jastreba" i uručili mu donaciju kojom pokrivaju plaćanje sudske kazne, troškova i kamata za nezasluženu prometnu kaznu. Legendarnom zapovjedniku 204. vukovarske brigade donijeli su i darove Udruge veterana 1. Gardijske brigade "TIGROVI", i u ime generala Ilije Vučemilovića i Tome Medveda te slikara sa Guinnesovim rekordom g. Đure Siroglavića.. Teško bolesni vukovarski heroj, pored svih nedaća, zahvaljujući ovoj predivnoj, ljudskoj, plemenitoj gesti ne mora više brinuti hoće li u zatvor zbog prometnog prekršaja.

Damir Škaro odavno je zasjeo na pobjednički tron, prvenstveno onaj najznačajniji, tron čovječnosti. Njime se naročito ponose njegovi prijatelji iz Tomislavgrada, BiH, odakle su i njegovi roditelji Kata i Pero.

Autor: N.L./HAZUD.HR