Doživite Ondekoza glazbeno iskustvo

Ondekoza
Jedinstveni u svom scenskom nastupu, osnovani prije više od 45 godina, Ondekoza su praktično utemeljitelji izvedbe na taiko bubnjevima. U temelju Ondekozinih aktivnosti leži princip "Sogakuron" koji kaže da su „trčanje i bubnjanje jedno, jer odražavaju dramatičnost i energičnost života".

Ova i po životnim načelima i po umjetničkoj izvedbi jedinstvena grupa umjetnika živi zajedno u selu Shizuoka, Fuji, u Japanu, gdje svako jutro dan započinju u 6 sati trčeći deset kilometara. Oni vjeruju da se svakodnevna životna rutina može kreativno izraziti u scenskom nastupu. Ondekoza vježba tijelo i duh svojih članova kroz trčanje, učenje i zajednički život. Ondekozu je 1969. osnovao Den Tagayasu (1931-2001) od kada se njihova popularnost širila ne samo po Japanu nego i cijelom svijetu. Mnoga djela koja je aranžirala grupa Ondekoza uključena su u repertoar taiko grupa širom svijeta. Podešavajući izvođenje do granica svojih fizičkih mogućnosti, oni vjeruju da je sam zvuk bubnja dovoljan da izazove snažnu impresiju. Članovi Ondekoze stvaraju scenska djela u kojima podjednako uživaju i djeca i odrasli.

Dokazujući u praksi svoju filozofiju trčanja i bubnjanja u isti glas, Ondekoza je imala nezaboravan međunarodni debi 1975. godine u Bostonu, SAD kada su se njeni članovi, nakon što su istrčali cijeli Bostonski maraton, popeli na binu i izveli nastup na odaiko bubnju teškom 350 kilograma. Nakon toga grupa je krenula na turneju po Americi, Europi i Japanu te dobila odlične kritike. Početkom devedesetih godina 20. vijeka grupa je provela 3 godine (1990-1993) trčeći na maratonima i nastupajući širom SAD. Ova turneja je počela i završila se na isti način - nastupom u Carnegie Hall-u u New Yorku. Tijekom ove turneje, članovi grupe istrčali su oko 15.000 kilometara. Od 2000. godine grupa je bila na turnejama u Japanu, širom Azije i Europe, uključujući Tajvan, Turku, Brazil, Italiju, Saudijsku Arabiju Švicarsku, Njemačku i mnoge druge države. Grupa nastavlja sa međunarodnim turnejama a njihovo putovanje traje i danas dok trče i sviraju bubnjeve širom svijeta.

Nastup u Sarajevu dio je turneje koja je započela 2015. godine i koja će se nastaviti do obilježavanja 50. godišnjica grupe. Turneja pod nazivom "Zemlja upoznaje karavan" počela je u Konosu, u mjestu Saitama u Japanu i nastavlja se planetom uključujući Srbiju, Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Sloveniju.

Organizator ovog koncerta, kompanija Japan Tobacco International (JTI), ponoseći se svojim japanskim korijenima, najveći je korporativni promoter japanske kulture i tradicije. «Posebno nas raduje što smo u prilici da bh. publici predstavimo izvanredne umjetnike koji će svojim nastupom, sigurni smo, oduševiti i sarajevsku publiku, ali i predstaviti japansku kulturu i tradiciju te tako na najbolji način obilježiti dvadeset godina uspješnih bilateralnih odnosa Japana i BiH», istaknula je Sandra Kasalo-Fazlić, šefica predstavništva Japan Tobacco International u BiH. Ranijih godina, u saradnji sa Ambasadom Japana, JTI je domaćoj publici predstavio mnoge japanske umjetnike, među kojima su Gocoo bubnjari, tradicionalna grupa Variki, čuvena pijanistkinja Ingrid Fujiko Hemming i mnoge druge.