Dosta vam je crnih mrlja na zidovima? Evo kako se možete riješiti plijesni i gljivica

gljivice, zid, sredstva za čišćenje

Kako ih se riješiti?

Izbjeljivač

Mnogi su odustali od ovog načina uklanjanja plijesni jer "nije dalo rezultate". Treba znati da izbjeljivač treba ostaviti da djeluje i nekoliko sati kako bi se uklonile gljivice i plijesan, a još će bolje djelovati u kombinaciji s vatom. Kuglice vate natopite izbjeljivačem i stavite na mrlje od plijesni. Najbolje je da ostavite preko noći. Ujutro je potrebno to područje isprati. Ako to radite u spavaćoj ili dječjoj sobi, okrenite postupak. Napravite to ujutro i držite do večeri uz dnevno prozračivanje prostorije. Nikako ne prekrivajte zidove zidnim tapetama kako biste skrili problem. Ljepilo za tapete odličan je izvor hrane gljivicama i možete napraviti samo još goru stvar.

Nerijetko silikonske fuge u kupaonici postanu crne. Tada je najbolje ukloniti silikon u potpunosti, dezinficirati alkoholom ili izbjeljivačem i ponovno nanijeti silikon na to područje.

Eterična ulja

Ako ne želite koristiti izbjeljivač, već neke prirodne načine, poput eteričnih ulja, evo recepta. Jednu žličicu eteričnog ulja eukaliptusa pomiješajte sa žličicom metilnog alkohola i dvije šalice vode. Poprskajte i ostavite da se osuši.

Žličicu eteričnog ulja čajevca promiješajte s čašom vode i poprskajte na površinu koju želite očistiti. S obzirom na to da čajevac ima dokazana antivirusna, antibakterijska i antifungalna svojstva, ovo eterično ulje odličan je izbor i u borbi protiv ovog problema.

Možete pomiješati i 20 kapi ekstrakta sjemena grejpfruta i dvije šalice vode. Postupak je isti. Poprskajte i ostavite da se osuši.

Jedna od najučinkovitijih metoda za čišćenje, kombinacija sode bikarbone, octa i vode učinkovita je i kod ovih problema. Pomiješajte istu količinu octa i vode, dodajte sode bikarbone tako da dobijete pastu i nanesite na zahvaćena područja. Kada se osuši, sastružite.

Izvor: vecernji.hr