Doniranim organima nastradale kćerke Božane spasili šest života

božana
... hrabri i humani čin dodjele organa svoje nastradale šestogodišnje kćerke Božane. Oni su ovim gestom spasili šest drugih života, piše Dnevni avaz.

Podsjećamo, Božanu je u kolovozu 2016. godine automobilom udario pijani vozač, nanijevši joj teške povrede usljed kojih je nakon dva dana umrla u splitskoj bolnici.

Božanina majka Gabrijela je nakon tragedije ispričala da je uvijek svima govorila da želi donirati svoje organe ako joj se nešto desi. Kada se suočila sa smrću svoje kćerke, ni ona ni suprug nisu ni na trenutak bili u dilemi šta učiniti s organima svoje princeze.

- Uvijek bih to napravila. U tom trenutku kao da ti Bog kaže da će tvoje dijete nastaviti živjeti u drugoj djeci i ljudima i da će oni biti spašeni. Htjeli smo pomoći drugoj djeci, da njihovi roditelji ne dožive najveću bol koju roditelji mogu doživjeti gubitkom djeteta i rekli smo - neka druga djeca prežive - kazala je Gabrijela samo dva dana nakon što su na bolji svijet ispratili svog anđela.

Božana je prošle jeseni trebala poći u prvi razred, pa su joj roditelji, uz ostalo, kupili i nove cipelice, koje ona, nažalost, nije stigla ni obuti. Njenu garderobu dobilo je nekoliko njenih vršnjaka. Dio Božaninih organa završio je na transplantacijama u Hrvatskoj, a dio u Njemačkoj.

U trenutku tragedije Josip i Gabrijela imali su još tri djevojčice. Gabrijela je bila trudna, a kćerku koju je rodila nazvali su Božana.