Dom Zdenka Jurilja nagrađen na SFF-u

dom, nagrada
Žiri, koji je filmu 'Dom' dodijelio posebno priznanje, u kategoriji dokumentarnog filma, djelovao je u sastavu Claas Danielsenglavni, izvršni direktor filmskog fonda "Mitteldeutsche Medienfoerderung GMBH" (MDM) (Njemačka), Gitte Hansen, zamjenica direktorice filmske kompanije "First Hand Films" zadužena za međunarodnu prodaju i stručne usluge/distribuciju u Švicarskoj (Švicarska) i Želimir Žilnik, reditelj (Srbija).

Nagrađeni film, kojem je ovo bila svjetska premijera, nastao je u produkciji Hrvatskog filmskog saveza i širokobriješke kuće Kadar, a govori o sudbini stanovnika u Hrvatskoj, koji zbog bankarskih kredita, dugovanja za komunalije, struju, vodu... preko noći ostaju bez svojih domova.

''Cijela priča filma stavljena je u okvir tzv. direktnog pristupa u kojem kroz slojevite sudbine ljudi, javnosti želimo predočiti u kakvoj se situaciji čovjek, pojedinac, obitelji... mogu naći kada zakaže sustav zaštite i kada se goli kapitalizam, profit, digne iznad države i njezinih zakona'', rekao je redatelj Jurilj i istaknuo kako je iznimno zadovoljstvo što je žiri SFF-a prepoznao baš ovu priču.

U filmu je prikazano licemjerstvo, socijalna neosjetljivost i bahatost banaka, sudskih ovršitelja.

''Dom'' će biti prikazan u programu predstavljanja domaćih autora na ovogodišnjem MFF-u.