Dolaze teške godine za čokoladu i vina

Vino i čokolada
Svijet će, naime, u sljedećih sedam godina zbog sve veće potražnje ostati bez kakaa, a vodeći proizvođači slastica tu ne mogu ništa učiniti. Na svijetu jednostavno nema dovoljno plantaža kakaovca koje bi mogle udovoljiti potražnji čokoladne industrije.

Treba dvostruko više

- Znamo da slijedi nestašica kakaoa i tu ne možemo ništa učiniti. Svjetska proizvodnja trebala bi biti točno dvostruko veća nego što je danas da bi se čokolada i dalje mogla nesmetano proizvoditi - kaže londonski kušač čokolade i ekspert za konditorsku industriju Angus Kennedy. Problem je prije svega u tome da uzgajivači kakaovca ne vide u ovome trenutku nikakvu računicu za nove nasade jer do prvog ploda trebaju proći četiri godine, a za to vrijeme oni nemaju prihoda. Industrija čokolade izračunala je čak i datum kada će kakao na svjetskom tržištu postati gotovo nedostupan, a to je 2. listopada 2020. godine.

Kinezi "otkrili" vino

- Imamo dotad još sedam godina, a industrija se već počela prilagođavati. Pravit će čokolade s većim udjelom žitarica ili lješnjaka, do kojih je lakše doći. Ipak, nestašica je neizbježna - kazao je Kennedy.

Slična je situacija i s kokosom, još jednim vrlo popularnim sastojkom slastica. Dok potražnja za kokosom raste otprilike deset posto godišnje, proizvodnja je čak pet puta sporija. Poseban problem predstavlja činjenica da su kokosove palme u pacifičkom obruču starije od pedeset godina te da je njihova rodnost samo upola od one kakva bi trebala biti. Umjesto po stotinu kilograma kokosovih oraha, one danas u prosjeku rađaju samo četrdeset do pedeset kilograma ploda.

Uz ove dvije sirovine za konditorsku industriju, još jedan proizvod postat će gotovo skupocjena roba - vino. Naime, potražnja za vinom sve je veća, pogotovo otkad su Kinezi "otkrili" taj napitak i prerasli u jedno od glavnih vinskih tržišta. Samo tijekom 2012. godine potražnja za vinom nadmašila je dotadašnji rekord za otprilike 300 milijuna sanduka butelja. Ipak, ovaj rast potražnje koliko-toliko prati i rast proizvodnje pa je tijekom 2013. godine proizvedeno 281 milijun hektolitara vina, otprilike deset posto više nego što je proizvedeno prošle godine.

vecernji.hr