FOTO  Djeca iz Drvara i Grahova ljetovala na Braču

djeca, more, bosansko grahovo, drvar

Plod je to posjeta Bosanskom Grahovu delegacije župe Postira na komemoraciji 8. kolovoza o.g. za ubijenog grahovskog župnika don Jurja Gospodnetića koji bio rodom iz toga mjesta na otoku Braču.

Djeca i mladi iz Drvara i Grahova bili su smješteni u župnom Pastoralnom centru „Sv. Ivan Krstitelj" čiji je kamen temeljac blagoslovio papa sv. Ivan Pavao II. prilikom svoga apostolskog posjeta Dubrovniku 2003. g.
U župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u Postirima gosti iz Drvara i Grahova bili su u nedjelju 30. kolovoza na večernjoj svetoj misi koju je predvodio njihov župnik don Davor Klečina, u zajedništvu s novim i starim postirskim župnikom don Jurom Martinićem i don Toncijem Jelinčićem. Župnik Klečina je vjernicima u Postirima još više osvijetlio lik njihova sumještanina mučenika don Jurja Gospodnetića i potaknuo ih da se mole za njega ali i da izmole milost kako bi ga Crkva i službeno uzdigla na čast oltara. Na kraju mise svim su vjernicima podijeljene nove sličice tiskane za tu prigodu s likom don Jurja Gospodnetića, njegovi životopisom i molitvom.

Ljetovanje djece i mladih iz Drvara i Grahova u Postirima bio će također svojevrsni duhovno-edukativni kamp jer su osim svakodnevnog kupanja na moru mladi imati i duhovne točke, a slobodno vrijeme provodili su u rekreaciji i igri s animatorima. Posjetili su rodne kuće dvojice znamenitih Postirana - don Jurja Gospodnetića i pjesnika Vladimira Nazora, a jedan je dan iskorišten za obilazak unutrašnjosti otoka Brača. Pod vodstvom župnika u Pučišćima don Pavla Gospodnetića, djeca i mladi posjetili su Škrip, najstarije mjesto na otoku Braču gdje su obišli Muzej maslinova ulja i Vidikovac odakle se pruža lijep pogled na okolne dolove i sjevernu stranu otoka Brača. Bili su potom na Vidovoj gori, najvišoj točki otoka Brača i svih jadranskih otoka, odakle se pruža veličanstven pogled na jednu od najljepših bračkih i jadranskih plaža Zlatni rat i na otok Hvar. Posjet Bolu iskorišten je za kupanje na Zlatnom ratu.

Župnik Klečina iskoristio je boravak u Postirima za posjet nekolicini još uvijek živuće rodbine don Jurja Gospodnetića koji su iznijeli svoje svjedočanstvo i sjećanja na njihovog rođaka mučenika. Susreo se također i s načelnikom općine Postira Ivicom Mihačićem kojeg je pozvao u posjet Bosasnkom Grahovu.

Ovo ljetovanje bilo je prilika da se međusobno povežu mjesto rođenja i mučeništva don Jurja Gospodnetića - Postira i Bos. Grahovo, kao i dvije biskupije - Hvarska i Banjolučka, te da se vjernici na otoku Braču još više upoznaju sa njegovim svijetlim likom, što posebno dobiva na značaju u sadašnjem vremenu kad je Sveta Stolica dala svoj „nihil obstat" da se pokrene postupak za beatifikaciju četvorice svećenika Banjolučke biskupije ubijenih u II. svjetskom ratu, među kojima je i grahovski župnik don Juraj Gospodnetić.

Ljetovanje djece i mladih iz Drvara i Grahova na otoku Braču pomogli su brojni dobročinitelji, među kojima najviše ŠGD „Hercegbosanske šume" Kupres i njihov direktor Draško Brnić