FOTO  Deveti Dani filma Mostar od 29. listopada do 2. studenoga donose 9 najnovijih filmova

Dani filma Mostar

 „Kroz petodnevnu manifestaciju prikazat će se devet dugometražnih filmova i 15 projekcija iz Crne Gore, Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine, a festival će otvoriti film "Hiljadarka" u četvrtak, 29. listopada, u 19:30 sati, kazala je izvršna direktorica Dana filma Mostar Maja Lasić.

U okviru ovogodišnjeg, devetog izdanja Dana filma Mostar , kako je najavila bit će prikazi filmovi "Gorčilo jesi li to došao da me vidiš?" (30. listopada, 19 sati),  "Ničije dijete" (30. listopada, 21 sat), "Zvizdan" (31. listopada, 19 sat), "Bit ćemo prvaci svijeta" (31. listopada, 21 sat), "Svinjari" (1. studenog, 19 sati), "Takva su pravila" (1. studenog, 21 sat), "Imena višnje" (Branka Schmidta) (2. studenog, 19 sati) i "Ljubav ili smrt" (2. studenog, 21 sat).

Održavanje ovogodišnje manifestacije, vratit će se tamo gdje je sve prije devet godina i počelo u Hrvatski dom hercega Stjepana Kosače, koji je i partner ovoga događaja.

"Logično je da se ovakav festival održava u Kosači, jer ja ne znam da se igdje ovakva kulturna događanja odvijaju u visokokomercijaliziranim prostorima kakvo je multipleks kino. Mi smo davno započeli našu suradnju i ovo je samo nastavak te priče", pojasnio je direktor Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosača Danijel Vidović.

Suradnja Kosače i Kazališno-filmske udruge Oktavijan, koja je organizator Dana filma Mostar, nastaviti će se kako je najavio i kroz projekt digitalizacije velike dvorane Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače. Iskazao je nadu kako će se ovaj plan uspjeti završiti do sljedeće godine i da će se deseti jubilarni Dani filma Mostar održati u tehnički suvremeno opremljenoj dvorani, što u konačnici i podrazumijeva sam  proces digitalizacije.

„Dani filma Mostar uspjeli su preživjeti i opstati posljednjih devet godina unatoč brojnim problemima, a prije svega financijskim. S ovogodišnjim izdanjem zaokružit ćemo reviju i od sljedeće godine preći ćemo u festival filmske glume, u glumački festival. Cilj mi je okupiti ovdje sve svoje kolege - glumce, i Mostar pretvoriti u grad glumaca, prvo iz regije, a onda iz Europe i svijeta, kazao je direktor Dana filma Mostar Slaven Knezović.

Od samog početka Dana filma Mostar, kako je naglasio ideja je bila staviti Mostar i regiju Hercegovine na filmsku mapu, što je kako kaže mukotrpan proces koji se laganim ali sigurnim koracima i ostvaruje.

"Cilj je dovesti ovdje što veći broj filmaša. Hercegovina je idealan otvoreni studio za snimanje filmova", istaknuo je Knezović. On je najavio okviru ovogodišnjih Dana filma Mostar održati i audicija za film "Mrtve ribe plivaju na leđima'', koji bi se sljedeće godine trebao snimati u Mostaru. Redatelj filma bit će Kristijan Milić, a scenarist Josip Mlakić.

Upravo će Mlakić ove godine biti i dobitnikom priznanja "Stablo ljubavi" koje se tradicionalno dodjeljuje u okviru Dana filma Mostar, uz kojeg će ovogodišnji dobitnik statue "Stablo ljubavi" bit će i glumac Milutin Mima Karadžić.