Devet godina primao 22.700 dolara plaće, a sjedio kod kuće

Slučaj 55-godišnjeg Jianga Jinxianga iz grada Longyana u istočnoj provinciji Fujian izazvao je opći gnjev među korisnicima interneta, od kojih mnogi smatraju da je on samo ekstremni primjer neefikasnog birokratskog sustava.

Jiang, koji se u međuvremenu vratio na svoje radno mjesto šefa sektora za obuku pri stalnom odboru narodnog kongresa u Longyanu, objasnio je da je bio suspendiran nakon što je iznio sumnje u kvalitetu jednog lokalnog građevinskog projekta.

"Bio sam šokiran, jer nisu ništa poduzeli u vezi s tim problemom, već su se okomili na mene", kazao je on za list China Daily, dodavši da je bez svog znanja premješten na drugo radno mjesto za koje je primao plaću iako više nije dolazio na posao.

Rukovodstvo njegove firme je objasnilo da je Jiangu nastavilo isplaćivati zaradu tokom svih ovih godina "iz humanitarnih razloga".

Nakon što se vratio na posao, Jiang se požalio na svoje kolege jer mu nisu priredile srdačnu dobrodošlicu. "Moje kolege me i dalje ignoriraju kao da sam kakav čudak", kazao je on pomalo ogorčeno.

(Fena)