Deset pravila ponašanja na skijalištu

skijanje, pravila, skijališta
Najvažnije pravilo jest da je uvijek kriv onaj skijaš koji se nalazi više na brdu i koji dolazi s leđa. On je taj koji mora prilagoditi brzinu i koji mora paziti na smjer kretanja ostalih skijaša ispod tj. ispred sebe.

Skijaš koji se nalazi ispred uvijek ima prednost. To naravno neće spasiti skijaša koji je u prednosti, stoga i oni sporiji moraju biti vrlo pažljivi i stalno gledati oko sebe. Bolji skijaši imaju puno više vremena pratiti zbivanja na terenu, no i početnici moraju također naučiti gledati oko sebe i ne kretati s mjesta prije nego pogledaju iznad sebe. Posebno moraju biti pažljivi kad jednom dođu na strmije terene na kojima se skija puno brže.

Pravila Međunarodne skijaške federacije (FIS)

1. Obzir prema drugim skijašima
Svaki skijaš se mora ponašati tako da ne ugrožava ili ne djeluje na štetu drugog skijaša.

2. Kontrola brzine i tehnike
Svaki skijaš mora biti oprezan. Svoju brzinu treba prilagoditi svojem znanju skijanja, te vremenskim i snježnim uvjetima kao i konfiguraciji terena.

3. Izbor spusta
Skijaš koji se dolazi mora izabrati smjer kretanja tako da time ne ugrožava skijaša koji je ispred njega.

4. Zaobilaženje
Zaobilaziti se može sa svake strane, ali uvijek s razmakom koji zaobiđenom skijašu ostavlja dovoljno prostora za sve njegove pokrete te mu se ne ulazi u smjer kretanja.

5. Spuštanje i ponovni ulazak na stazu
Svaki skijaš koji se spusta stazom ili nakon stanke želi ponovo ući na stazu mora provjeriti svaki smjer, pogledati obavezno iznad sebe, kako to kretanje ne bi bilo opasno za njega il za druge.

6. Zaustavljanje
Skijaši trebaju izbjegavati zaustavljanje bez prave potrebe na uskim ili nepreglednim mjestima jer time dovode u opasnost i sebe i druge. Ako se dogodio pad treba što prije napustiti takvo mjesto.

7. Uspon i silazak
Skijaš ili pješak koji se uspinje ili silazi pješice se mora držati ruba staze.

8. Praćenje znakova
Skijaši trebaju pozorno pratiti upozorenja i znakove na stazama.

9. Ponašanje u slučaju nezgode
U slučaju nezgode svaki skijaš je dužan pružiti pomoć i pozvati službu spašavanja.

10. Dužnost identifikacije
Svaki skijaš, bio on svjedok ili sudionik nesreće, odgovoran ili ne, mora u slučaju nezgode dati svoje osobne podatke nadležnoj osobi.

she.hr