Deset najtraženijih zanimanja: Provjerite jeste li perspektivni i čeka li vas posao!

Brojke s tržišta rada nisu nimalo ohrabrujuće. Kako u Hrvatskoj, tako i u čitavoj Europi. Stručnjaci predviđaju da će do kraja 2014. godine milijuni radnih mjesta biti izgubljeni "zahvaljujući" recesiji. No, ima onih poslova koji će odoljeti teškim vremenima. Najnovije istraživanje CareerCasta pokazuje tako koja će radna mjesta u ovoj, i dalje kriznoj, 2012. imati najveće izglede za uspjeh, piše javno.hr.


- Poslovi koji i dalje dobro prolaze su oni koji su vezani uz informatičke tehnologije i zdravstvenu zaštitu - ocijenio je izdavač CareerCasta Tony Lee, ovogodišnju listu.

Ipak, nedostatak kvalificiranih radnika za te pozicije nije potakao nezaposlene da krenu u tom smjeru. Baš suprotno, manjak radnika sve je veći. Zato je na listi, ove godine po prvi puta, menadžer ljudskih resursa jer je odabir pravog radnika u uvjetima smanjenog zapošljava važnije no ikad.

Osam od 10 poslova na listi bilježi rast plaće u odnosu na godinu prije. Zajedničko poslovima koje svaki radnik sanja jest da to nisu fizički zahtjevni poslovi, po mogućnosti sa što nižom razinom stresa, a zanima ih i dobro radno okruženje.

1. Softverski inženjer - Zanimanje koje se drugu godinu zaredom nalazi na vrhu liste. Za to je zaslužna tehnološka revolucija pa je sve više novih ideja koje treba realizirati. Uz to, dobre IT ideje mogu se dobro naplatiti.

2. Aktuar (matematički stručnjak za računanje vjerojatnosti) - Bavi se problemima financijske neizvjesnosti i rizika koristeći matematičke metode teorije vjerojatnosti, statistike i financijske matematike. Najviše ih je u osiguranju, a očekuje se rast potražnje za 27 posto.

3. Menadžer ljudskih resursa - Ljudski resursi u krizi dobivaju još veće značenje. Nužan je dobar odabir zaposlenika, potrebna njihova motivacija - upravljanje kadrovima traženo je zanimanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Zubar - Ne zna se je li u pitanju nedovoljna briga o dentalnoj higijeni (koja kad-tad dođe na naplatu) ili nedostatak takvog kadra, no do 2020. predviđa se rast potražnje za 38 posto.

5. Financijski savjetnik - U nesigurnim vremenima puno je onih koji su si postavili pitanje kako će izgledati moj život u mirovini. Mnogi traže savjete kako uštedjeti, gdje uložiti.

6. Specijalist za bolesti uha - Nedovoljan broj doktora odlučuje se za tu specijalizaciju, a posljednjih godina primjećuje se sve veća potražnja za njihovim uslugama.

7. Terapeut - Zahvaljujući dobrostojećim baby boomerima sve je veća potražnja za terapeutima koji im mogu pomoći kod zdravstvenih problema.

8. Stručnjak za online marketing - Kako svaka web stranica treba osobu koja će joj donijeti novac, nije čudno da raste potražnja za ovakvim tipom radnika, pogotovo ako ima iskustva.

9. Analitičar kompjuterskih sistema - Rade u različitim industrijama. Potražnja za takvim kadrom je velika.

10. Matematičar - Zanimanje koje je uvijek traženo, široko primjenjivo pa je popis potencijalnih poslodavaca dug.