Delicije od murve

pučka medicina, Murva crna i bijela, ljekovito bilje, ljekovita svojstva, tanin, vitamina C, encima, Mangan, invertni šećer, antitusik, bakteriocid, dijaforetik, Murva crna i bijela, Ljekovito djelovanje, ljekovito bilje, ljekovita svojstva, ljekovita biljka, protiv gojaznosti, oboljenja kardiovaskularnog sistema, Murva crna i bijela, džem, Sok od murve
Sok od murve punog je i finog okusa, slatku marmeladu djeca obožavaju, a iznimno je ukusan i interesantan murvin ljuto-slatki džem koji se može koristiti na slatkom biskvitu i palačinkama ili pak kao prilog uz crveno meso odnosno divljač.
Rakija od murvi izuzetnog je okusa i ima pozitivan utjecaj na želudac i cijeli ljudski organizam. Od murve se također pripremaju razni kolači, kompoti i likeri.

Sok od murve

Potrebni sastojci:

5 kg zrelih plodova murve
1 kg šećera
2 vanil šećera
Voda
Upute za pripremu:

Oprane plodove murve pariti 5 minuta u vreloj vodi, a nakon toga ohladiti isto toliko u hladnoj vodi. Tako omekanjen i osvježen plod protisnuti kroz tkaninu ili veoma sitno sito kako bi iscijedili samo sok te potom dodati šećere.

Kuhati na srednje jakoj vatri uz stalno miješanje i vađenje pjene po rubovima. Kada se sok zgusne ostaviti ga da se hladi, te tako hladnim pripravkom puniti staklenke. Ovaj sok pravo je osvježenje jer je drugačiji, a također sam sirup je izvrstan za iskašljavanje sekreta iz grla i pluća.

Slatki džem od murve

Potrebni sastojci:

0,5 kg plodova murve
200 gr šećera
Sok od pola limuna
Vanil šećer
Džemfix 1/3 vrećice
Upute za pripremu:

Očišćene plodove murve kratko izmiksati u blenderu te kuhati na srednje jakoj vatri, uz stalno miješanje 10 minuta. U pripravak dodati šećer, vanil šećer i limun te ostaviti na laganoj vatri da se počne zgušnjavati.

Umutiti „džemfix" te prokuhati još nekoliko minuta i ostaviti da se samo kratko ohladi. Džem stavljati u vruće staklenke, poklopiti te okrenuti naopako samo nekoliko minuta, a zatim staviti na hladnije i tamno mjesto, no ne u frižider.

Džem na raženom kruhu sa šalicom toplog mlijeka siguran je recept za zdravo i zadovoljno dijete.

Ljuto - slatki džem od murve

Potrebni sastojci:

5 šalica plodova murve
2 šalice šećera
3 šalice vode
1 Žličica chilli papričice
Želin
Upute za pripremu:

Očišćenu murvu, vodu te papričicu i Želin kuhati na srednje jakoj vatri 10 minuta te dodati šećer i kuhati još 5 minuta dok se malo ne zgusne. Džem prebaciti u vruće staklenke. Ljuto-slatki džem od murve idealan je za zaintrigirati svako, pa i najprofinjenije nepce.

Širok je spektar primjene murve i većina se ljudi sa njom susrela u nekom obliku, no treba pripaziti sa sokom murvina ploda, jer kada jednom uprlja odjeću zaista se teško sa nje skida. Stara je legenda da murva u svojim krošnjama čuva priču o tragičnoj ljubavi Pirama i Tizbe što su ispod nje ostavili svoje mlade živote te je tako zauvijek ostala obojena snažnom bojom krvi.