Dečki iz Skopja preuzeli odgovornost: Mi smo vozili bespilotnu letjelicu!

albanija
Šverceri su se pod sloganom "Djela, ne samo riječi", pohvalili kako su upravo oni izvana navodili bespilotnu letjelicu da sa zastavom leti iznad beogradskog stadiona pred kraj prvog poluvremena pred 30-ak tisuća Srba na tribinama i par milijuna pred televizorima koje je to razljutilo, piše index.

Kao dokaz da preuzimanje zasluga za provokaciju o kojoj bruji cijeli svijet nije tek hvalisanje bez pokrića, Šverceri prilažu i dvije fotografije: na jednoj je zastava koja leti iznad stadiona, ali fotografirana izvan stadiona, dok je druga sastavljena od nekoliko snimaka - pripreme polijetanja, zatim letjelice i na kraju, njenog leta iznad stadiona.

Kao što je poznato, to je bio okidač za tučnjavu igrača i navijača na terenu, točnije pokušaja albanskih igrača da uzmu zastavu od srpskog igrača Mitrovića koji ju je skinuo s letjelice, pa zatim ulijetanja srpskih navijača na teren i napada na albanske igrače i konačno, bijega gostiju s terena pod kišom predmeta s tribina i njihovog odbijanja da nastave utakmicu.

Kako to već biva u provokacijama među balkanskim plemenima koja bi se širila preko susjednih teritorija i naroda, Srbima je ova zastava "crvena krpa", a Albancima ostvarenje vlažnih snova. Uzimajući u obzir burnu i nasilnu povijest dva susjedna naroda i zemlje, jasno je što ova diverzija znači.

Jer iznad stadiona usred Beograda i pred očima cijelog svijeta, vijorila se zastava Velike Albanije koja u kratkom razdoblju povijesti doista obuhvaćala dijelove sadašnje Srbije, Crne Gore i Makedonije, a na njoj su bili i likovi koje Srbi ne žele gledati; Ismaila Qemalija, osnivača moderne albanske države na početku 20. stoljeća i Ise Boletinija, u istom razdoblju glasovitog kosovskog gerilskog borca protiv Srba i Crnogoraca, koji je junačkom smrću postao nacionalni junak i simbol otpora omraženim susjedima.