Danas su vam dozvoljene sve bezopasne šale, smicalice i podvale!

šala
šala
Travanjska budala

U nekim zemljama, kao u Velikoj Britaniji, Australiji i Južnoafričkoj Republici, podvale se prave samo do podneva, a onaj ko ih napravi poslije podne naziva se "travanjskim budalom" (April Fool). U mnogim drugim zemljama šale se prave tijekom cijelog dana.

Postoje razne verzije tumačenja porijekla 1. travnja kao Dana šale.

Prema jednoj verziji, 1. travanj kao Dan šale nastao je kada je u 16. vijeku pomjeren dan Nove godine sa 25. ožujka na 1. siječanj. Do tada se u mnogim europskim gradovima Nova godina slavila 25. ožujka, a slavlje je trajalo sedam dana, odnosno do 1. travnja.

Špagetni žižak

Prema tom tumačenju, oni koji su prihvatili novi datum kao dan Nove godine zbijali su šale s onima koji su ga i dalje slavili do 1. travnja.

Među poznatim šalama je ona na BBC-u 1957. godine. Ta britanska televizijska mreža je tada objavila da Švicarci beru špagete s drveta. Prilog je govorio o tome da je konačno iskorenjen napasnik "špagetni žižak".

Veliki broj gledatelja se javio uredništvu te televizije da bi doznali o mogućnostima da sami uzgajaju svoja stabla sa špagetama.

Neki događaji koji su se zaista desili 1. travnja često su prihvatani s nevjericom. Iran je 1979. godine proglasio 1. travanj Danom Republike. Do danas mnogi ne vjeruju da je to stvarni blagdan.

Dnevni avaz