Danas predstavljena ekološka akcija čišćenja BiH pod nazivom „Let's do it – očistimo zemlju za 1 dan“

Akcija „Let's do it - očistimo zemlju za 1 dan" najveća je akcija u povijesti BiH posvećena prvenstveno čišćenju ilegalnih deponija smeća u jednom danu, ali i čišćenju zelenih površina i drugih prirodnih vrijednosti, odnosno zaštićenih područja. Riječ je o projektu koji se prvi put realizira u našoj zemlji u sklopu globalne akcije čišćenja cijele planete „Let's do it World", a nositelj projekta je Udruga građana „Ruke", dok je generalni partner kompanija HT ERONET.

„Let's do it - očistimo zemlju za 1 dan" je najveća volonterska ekološka akcija koja se ikada realizirala u BiH. Akciji čišćenja će se pridružiti oko 100.000 volontera. Naš cilj je ukloniti iz prirodnog okruženja najmanje 20.000 tona smeća, te stvoriti prvi državni registar svih divljih deponija smeća. Istakao bih da nam je želja kroz ovu akciju podići svijest građana o potrebi zaštite okoliša. Svi zainteresirani mogu se priključiti akciji registracijom na web stranici www.letsdoit.ba", izjavio je Božidar Mihajlović, predsjednik UG „Ruke".

Podršku projektu pružila je kompanija HT ERONET koja je ujedno i generalni partner, te koja kroz društveno odgovorne akcije nastoji unaprijediti uslove života u BiH. Glasnogovornik HT ERONET-a, Vanja Gavran na današnjoj konferenciji za medije je izjavio:

„Prije svega čestitam inicijatorima i organizatorima ovog hvale vrijednog projekta. HT Eronet kao jedna od najvećih kompanija u BiH ulaže jako puno u društvenu zajednicu. Naš moto je „Raditi u zajednici i za zajednicu" i jedno bez drugoga ne može funkcionirati. Zato smo se rado uključili u ovaj projekt kao glavni partneri. I naši djelatnici, kao i sam menadžment, biti će dio tima volontera".

Potporu ekološkoj akciji čišćenja BiH pružio je vladin sektor, respektirajući važnost ekološki osvještenog djelovanja bh. građana.

„Projekat „LET'S DO IT - očistimo zemlju za 1 dan" naša prilika da dokažemo, prije svega sami sebi, da smo u mogućnosti pokrenuti procese mijenjanja svijesti, da smo društvo koje može generirati pozitivne procese, te da je pravi odgovor na apatiju i nećinjenje, aktivizam za opće dobro, aktivizam za nemirenje sa postojećim stanjem. Najbolji oblik aktivizma je organizirani volonterski rad, koji nam pomaže da prije svega sami sebe više cjenimo i poštujemo. Zato je Federalno ministarstvo okoliša i turizma prepoznalo vrijednosti ove akcije i benifite koje svi zajedno iz njene uspješne realizacije možemo imati.", istakao je Edin Terzić, savjetnik federalne ministrice za okoliš i turizam.

O važnosti ove ekološke akcije govorio je i gospodin Safet Harbinja, direktora Fonda FBiH za zaštitu okoliša koji je rekao: „Ovim putem želim da pohvalim incijatore projekta i njihove partnere i prijatelje koji su shvatili značaj ove akcije. Fond FBiH za zaštitu okoliša je odlučio da da i svoj doprinos ovom a i svim drugim projektima koji imaju za cilj poboljšanje životne sredine i to kroz finansijsku pomoć, kreiranje strategija djelovanja, sanaciju otpada, mapiranje deponija i  organiziranje transporta. Nadamo se ćemo iz ove akcije izvući pouke kako bi se ona što uspješnije realizovala i slijedećih godina".

Bitno je istaknuti da je akciju „Let's do it - očistimo zemlju za 1 dan" podržala i agencija MITA Group koja će pružati agencijske usluge tokom realizacije akcije. „Sa stajališta prirodnih bogatstava naša zemlja se ubraja među najinteresantnije regije u Europi, no nažalost tom potencijalu se ne pridaje odgovarajuća pažnja. Pozivam predstavnike bh. kompanija da nam se pridruže i daju nesebični doprinos u akciji čišćenja, jačanju ekološke svijesti i očuvanju prirodnih resursa naše zemlje," poručio je Ejub Kučuk, vlasnik i direktor agencije MITA Group.

Sama akcija čišćenja bit će održana 09.09.2012. u cijeloj Bosni i Hercegovini sa početkom u 11.00 sati.