Danas je Đurđevdan, jedan od najvećih romskih praznika

đurđevdan
Nakon đurđevdanskog uranka, jutarnjeg kupanja i umivanja, započinje veselje uz pjesmu, igru i pripremljena jela.

Aktivista Udruženja Roma "Euro Rom" iz Tuzle Nedžad Jusić je u izjavi Feni kazao da Romi imaju svoj određeni ritual kako obilježavaju Đurđevdan.

Po njegovim riječima, obitelji koje se odluče da 6. svibnja ujutro odu na tekuću vodu, umiju se, nakupe zelene grančice. Te grančice i ofarbana jaja potope u izvorsku vodu kojom se kupaju ukućani, prvenstveno djeca. Običaj je da to budu, u većini, crvena jaja da bi djeca bila zdrava i jaka.

- Romi su inače nomadski narod i a to sve utiče na način života Roma kao nomada. Romi su vidjeli da do 6. svibnja ukoliko su spavali napolju imali određenih teškoća i nisu se mogli kupati na tekućim vodama, a od 6. svibnja su i mogli i da spavaju napolju i da se kupaju u tekućim vodama i zbog toga se obilježava 6. svibanj kao početak ljeta za Rome - kazao je Jusić.

Prema njegovim riječima, zbog toga se obilježava 6. svibnja kao jedan od najvećih praznika za Rome jer jednostavno se otvorila mogućnost da mogu bez ikakvih problema da putuju, da spavaju pod vedrim nebom, da se kupaju u tekućim vodama.

Jusić navodi da neki rituali koji Romi obavljaju 5. svibnja su da se ode da se uzme tzv. mahovina, odnosno lišće iz šume, od tog lišća i drugih boja se farbaju jaja i cilj je da bude što više crvenila, što više crvenih jaja da se bude što zdravije u tijeku godine i sa tim jajima 6. svibnja se djeca kupaju.

- Danas kada se ustane, većinom sada Romi žive u čvrstima stabenim objektima i nisu putujući nomadi, obično se, donosi lišće dan ranije, i voda iz obližnjih rijeka u kuću i onda se ujutro ukućani kupaju tom vodom. Poslije toga se napravi zajednički ručak, obiteljski, označava se ulazak u ljeto. I to je ritual kojim Romi obilježavaju 6. svibnja - Đurđevdan - kazao je Jusić.

Pojašnjava da se tako za Rome obilježava početak ljeta jer, kako kaže, Romi imaju samo dva godišnja doba, a to su ljeto i zima. Danas počinje ljeto, a završava se 2. kolovoza.

Foto: Ilustracija