Da pukneš od smijeha:WikiLeaks otkriva kakve su nadimke Ameri dali svjetskim vođama?

I dok političari, novinari, stručnjaci, analitičari i ini znatiželjnici iščitavaju dostupne dokumente koje je preko određenih medija objavio WikiLeaks, ne bi li iz njih izdvojili ono najpikantnije, doznaje se nekoliko živahnih komentara o europskim i svjetskim vođama.

Tako je u diplomatskim dokumentima, Dmitrij Medvedev, ruski predsjednik, koji je naslijedio moćnog Vladimira Putina, često portretiran kao marioneta u Putinovim rukama. Jedan od dokumenata, koji datira iz 2008., a koji potječe iz veleposlanstva u Moskvi, opisuje Medvedeva u ulozi ''Robina koji prati moćnog Batmana''.

Nikad više spominjan diktator no u proteklih nekoliko dana, sjevernokorejski šef Kim Jong-il nije ništa bolje prošao. ''Klonuli stari momak'', izraz je koji najbolje opisuje ono što diplomati misle o njemu. Nije naodmet dodati kako je Dragi vođa okarakteriziran kao osoba koja je preživjela ''fizičku i psihološku traumu'', prenosi Novi list.

Ništa manje 'komplimenata' u dokumentima nije dobio Nicolas Sarkozy, za kojega kažu da je autoritativan, posebice nakon ukora upućenog francuskom premijeru. Sarkozy je vlasnik i nimalo laskavog pridjeva slabića. Prema Elizabeth Dibble, zaduženoj za američke vanjske poslove u Rimu, ljubitelj solarija i lijepih žena Silvio Berlusconi, opisan je kao ''slab i neefikasan u ulozi modernog europskog vođe''. Drug aizvješća govore o njemu kao o ''fizički i psihički slaboj osobi'' kojemu ''redoviti kasnonoćni izlasci i ljubav prema partyjima ne ostavljaju dovoljno vremena za san''.

Diplomatski izvori iz najbolnije američke točke, Afganistana, kazuju kako je tamošnji predsjednik Karzai ''ekstremno slaba osoba koja nikako ne sluša činjenice, već ga se lako može zavarati, pa i najbizarnijom pričom o navodnoj uroti protiv njega''. Na sastanku sa Johnom Brennanom, Obaminim savjetnikom za nacionalnu sigurnost, jemenski predsjednik Ali Abdullah Saleh, procijenjen je kao ''dosadan i nestrpljiv''. Kratko i jasno.

Niti Afrika nije ostala pošteđena trpkog diplomatskog rječnika, pa je tako Robert Mugabe, zimbabveanski predsjednik jednostavno - ''ludi starac'', dok je njegov nešto sjeverniji kolega, vječni Gadafi ni više ni manje nego - ''čudan''. Diplomati diljem svijeta sigurno nisu ni brojne druge europske i svjetske političare ostavili sa strane.


No 'Cablegate' završava izvješćem o ''elegantnom i šarmantnom« izraelskom premijeru Netanyahuu koji nikada ne ''izvršava svoja obećanja'', piše Novi list.


Doznaje se i da je Bradley Manning, donedavno nepoznati službenik američke vojske, odgovoran za dobar dio tajnih diplomatskih dokumenata koje je WikiLeaks pustio u opticaj. On je, naime, tijekom službe u Bagdadu podatke 'pržio' na CD-ove na kojima je napisao 'Lady GaGa', te ih je kao takve iznosio izvan baze. Američki mediji pišu da se Manning otvoreno razmetao svojom homoseksualnom orijentacijom, što nije odgovaralo brojnim zapovjednicima.