Da l' je moguće: I Bosanci dobili ljubičasto tele

tele, Milka
Naime, nadomak Živinica u selu Gračanica, u štali obitelji Kozarević, krava Bjelava je otelila neobično tele. Iako dugo godina imaju stoku, ovo je iznenadilo Muniba i Muniru Kozarević.

Žensko blijedoljubičasto tele staro pet dana, jedinstven je slučaj na Tuzlanskom području, a možda i cijeloj BiH. Kako je kazala Munira, ovo je jedanaesto po redu tele krave Bjelave.

- Ovu kravu sam prije deset godina dobila od svojih roditelja. Bjelava se do sad deset puta telila i nikad nije bilo ovako neobično tele, jer je bilo smeđe ili crne boje. Zbog komplikacije zvali smo veterinara. Svima nam je bilo neobično, ali kad smo ga iznijeli na dnevnu svjetlost, vidjeli smo da ima blagu svijetlu ljubičastu boju - kazala je Munira.

Nesvakidašnji događaj izazvao je interesovanje mnogih, prije svega susjeda, ali i neznanih ljudi koji dolaze "čudo neviđeno", kojem su Kozarevići već dali ime Milka.


Kako se doznaje od veterinara, Alibega Salihovića, ne radi se o domaćoj rasi, već je izvršena vještačka oplodnja ukrižena sa simentalskom rasom i crnim hoštajnom.

Izvor: Dnevni avaz