Čudo: Nije mu se otvorio padobran… i preživio!

18-godišnji student zrakoplovom Cessna 206 krenuo je s aerodroma Strathallan u Perthshire, kako bi izveo svoj četvrti skok s padobranom.Iskočio je iz aviona na visini od 1066 metara. Na nesreću, ručica od padobrana omotala mu se oko noge tako da ga nije uspio ispravno otvoriti. Pogreška je dovela do toga da se ni rezervni padobran nije mogao otvoriti, piše Daily Mail.

Greg, inače student kemijskog inženjeringa, nakon pada na tlo odmah je prevezen u obližnju bolnicu. No, pušten je nakon samo 48 sati. Iako se očekivalo puno prijeloma i oštećenja kralježaka, Greg je samo ozlijedio bradu s remenom od kacige.

‘Kada sam pogledao na zemlju, očekivao sam da sam na 300, a bio sam na 13 metara. Zemlja je jurila prema meni, a zatim mi se sve zacrnilo. Sjećam se buđenja na leđima i riječi instruktora da je Hitna pomoć na putu’, ispričao je Greg.

Nakon što je uspješno obavio prva tri skoka iz padobrana, Greg je krenuo na drugu fazu treninga u kojoj padobranci moraju znati izvesti zahtjevan manevar.

U vježbi, padobran je napravljen od statičnih linija zakačenih za avion, a padobranci moraju pokazati da su sposobni sami povući ručku. No, kada je Greg skočio iz aviona, najvjerojatnije se poskliznuo te desnom nogom zakačio linije. Padobran se djelomično otvorio i usporio njegovu brzinu za 80 km/h.

Gregov otac, umirovljeni 50-godišnji Daniel, kaže kako se instruktor bojao najgoreg. ‘Kada sam mu rekao da je Greg gotovo neozlijeđen, rekao je da je to nemoguće. ‘Nisu očekivali da će preživjeti’, rekao je.