Čovječanstvu prijeti apokalipsa: Bude se vulkani u Italiji, Njemačkoj, Meksiku, kod Kanarskih otoka

Kipuće blato i sumporne pare izlaze iz rupa u zemljinoj kori u području zapadno od Napulja poznatom kao Kampi flerei - popularnoj turističkoj atrakciji. Ta seizmički aktivna zona, koju su drevni stanovnici smatrali ulazom u pakao, predstavlja opasnost globalnih razmjera jer milijuni ljudi žive iznad kratera ogromnog vulkana.

Znanstvenik Đuzepe di Natale navodi da ta opasna područja mogu dovesti do erupcija sa globalno katastrofalnim posljedicama, koje se mogu usporediti s udarom meteora.

Još jedan vulkan prijeti - uspavani supervulkan u Njemačkoj počeo je pokazivati zabrinjavajuće znakove buđenja, navode vulkanolozi. Skriven ispod jezera Laher Si, nedaleko od Bona, supervulkan je sposoban izbaciti milijarde tona magme. Erupcije ovog "čudovišta" događaju se svakih 10 do 12 tisuća godina, a posljednja velika erupcija dogodila se prije 12.900 godina, što znači da je nova samo pitanje vremena.

U međuvremenu, proradio je najveći vulkan u Meksiku - Popokatepetl, koji izbacuje pepeo tri kilometra uvis.

Probudio se i podvodni vulkan kod Kanarskih otoka - ako se nastavi podizati ovom brzinom, nastat će novi otok, navode vulkanolozi. Stručnjaci smatraju da bi erupcija mogla dovesti do razaranja širokih razmjera, masovnih evakuacija pa čak i kratkotrajnog globalnog hlađenja jer bi pepeo blokirao Sunce.

U slučaju aktiviranja, vulkani u Italiji, Njemačkoj i Meksiku mogli bi da ubiju milione ljudi, upozoravaju stručnjaci.

Velika količina grupisanog vulkanskog kamenja nastalog u nedavnoj erupciji podmorskog vulkana, površine 26.000 kvadratnih kilometara, gotovo kao Belgija, primijećena je kako pluta Pacifikom, priopćila je novozelandska mornarica jučer. Ova neobična pojava, za koju očevici kažu da liči na polarne pokrivače, sastavljena je od kamena plovučca, kamenja poroznih vulkanskih stijena niske gustoće koje je dospjelo u more nakon erupcije, prenio je AFP.