Čokoladna ganache torta ( okrugli kalup 26 cm)

torta, čokolada,  ganache torta
Prepostavlja se da se koristila prije 2600 godina. Sa svojih putovanja po Južnoj Americi Kristofer Kolumbo donio je na španjoski dvor i sjeme kakaovca ali europljani tada nisu pobudili neka zanimanja za okusom kasnije poznate slastice.

Danas se život bez čokolade kod većine ljudi nemože ni zamisliti. Zato sam svoj prvi recept odlučila da bude baš čokoladna torta koja uvijek izaziva divljenje.
Postoji nekoliko vrsta čokoladnih krema koje su više manje poznate svim čokoljubcima. Ali ona koja ni kod najstrožijeg nepca neće ostati nezamjećena je čokoladna ganache/ ganaš krema i ima više lica... može biti glazura, umak, krema ili pak punjenje.

Da stvar bude zanimljivija sve se to dobiva od samo dva sastojka čokolade i slatkog vrhnja.

Sastojci za čokoladnu tortu.

Biskvit:x2
Mjere su u jušnim kašikama
4 jaja
8 kašika šećera
6 kašika brašna
2 kašike kakaa
3 kašike mlijeka
4 kašike ulja
Pola praška za pecivo.

Izmiksati šećer i jaja. Zatim dodati ostale sastojke te peći na 160 stupnjeva dok biskvit ne bude gotov. Nekih 30-35 minuta ovisno od pećnice. Obavezno predkraj pečenja pogledati dali je biskvit gotov. To ćemo učiniti tako što ćemo sa čačkalicom ubosti u sredinu i vidjeti dali nam tjesto ostaje na čačkalici ili ne.. biskviti su srednje veličine pa treba paziti da se ispeku, ali ne da se prepeku.
Svaki biskvit će trebati natopiti sa čokoladnim mlijekom. Predpostavimo da ga nemate kod sebe pa ćemo pojednostaviti i sami ga napraviti.
U malo mlake vode dodati ćemo šećera(3-4 kašike) i malo kakaa. Kada smo uspijeli otopiti kakao dodati ćemo mlijeka onoliko koliko želimo. Omjere nisam pisala zato što je to proizvoljno. Ovisi kako tko želi sočan biskvit. Ali sve skupa nebih trebalo više od 3-4 dl da se napravi.

Krema ganache

0,5 l slatkoga vrhnja
500 grama čokolade. ( sa većim postotkom kakaa.. ne uzimati za ganache jeftine čokolade. U obzir dolaze konzum . kraš dorina itd)
125 grama margarina ili maslaca.( radi sjaja kreme i da budete sigurni da će se ganache stvrdnuti bolje je za početak staviti iako ne mora)

Zagrijati ćemo slatko vrhnje i čokoladu dok se sva čokolada ne otopi. Zatim ćemo skinuti sa štednjaka i staviti listiće margarina i mješati dok se ne otopi i sjedini cijela krema. U kremu se može dodati bilo kakva aroma.. ili poslagati voće po kremi.. maštu na volju.
Savjet: zadnja kora koja je pečena ostaviti je u kalupu i zaliti sa čokoladnim mlijekom te izliti pola kreme i nastaviti redosljed. Tortu spremiti u hladnjak. Kada se ohladi i ganache stisne obrubiti nožem i prenjeti tortu na tanjur. Pod obavezno se mora u kalupu slagati i da ne bih ganache izlazio mimo kalupa najbolje je koru nikako ne dirati.. ako želimo ukrasiti tortu sa ganache kremom najbolje je ostaviti da se stisne izraditi mikserom i ukrašavati.

Specijalist slastičar Michella ( MJ)
HERCEGOVINA.info