Članovi sekte preživljavaju horor i seksualno zlostavljanje

sekta novi zeland
Gloriavale je zapravo religijski kult koji se posljednjih godina spominjao u više navrata zbog načina života, a djeluje samo na Novom Zelandu.

Ono zbog čega je policija odlučila djelovati su priče članova koji su napustili tu kontroverznu zajednicu i ispričali o hororu kroz koji su tamo prošli. U zajednici svi moraju nositi plave uniforme, zabranjena je kontracepcija, izolirana je od vanjskog svijeta, a nedavno su se pojavile i optužbe o seksualnim zlostavljanjima u koja su bile uključene i djevojčice.

U ovoj bizarnoj sekti tinejdžerima je zabranjeno razgovarati sve dok se ne vjenčaju, ali o tome s kim će se vjenčati ne odlučuju oni, već vijeće od 12 staraca. Jedan od onih koji je napustio kult je Elijah Overcomer, koji je Gloriavale napustio prije dvije godine sa suprugom i njihovo dvoje djece.

- U Gloriavaleu živi nešto više od 500 ljudi. Sjećam se da nas je nekad bilo samo 250, ali kako je u zajednici zabranjena kontracepcija, tako je broj članova rastao. Tamo ima obitelji koje imaju po desetero i više djece. Gloriavale je zajednica koja je stvorena da dugo traje i mislim da će i trajati. Tamo ima ljudi koji ne znaju nizašta drugo osim za Gloriavale - ispričao je Elijah.

Kada je imao 19 godina, počeo je raditi na farmi unutar zajednice, a sa 22 mu je bilo dozvoljeno da radi na jednoj farmi izvan nje, a sve što su zaradili, morali su davati u blagajnu Gloriavalea.

- Volio sam raditi izvan zajednice i mrzio sam što se moram vraćati kući. Poslije večere bismo sjedili i morali slušati nekoga tko priča o nekim tričarijama, kao što su tko će sutradan ići u grad i što nam treba kupiti. Svi smo morali šutjeti, čak i djeca - rekao je Elijah, koji je zaradio 11.000 dolara, ali ih nikada nije dobio ni centa.

Inače, prema nekim podacima, Gloriavale posjeduje nekretnine i kompanije u vrijednosti od 36,6 milijuna dolara. Članovi koji odluče napustiti zajednicu ne smiju ponijeti ništa sa sobom.

Kult je napustila i kćerka osnivača Neville Cooper, koji je bio optužen za seksualno zlostavljanje i proveo je 11 mjeseci u zatvoru. Nakon izlaska iz zatvora opet je vodio kult i vodi ga i danas. Njegova kćerka Kuper Miracle pobjegla je sa svojim suprugom i djecom prije pet godina. Kada je napustila zajednicu, imala je 45 godina i počela je novi život ispočetka.