Cigarete s kanabisom u najobičnijem supermarketu

cigarete s kanabisom , švicarska
Ništa diler u šumi, ništa ljekarne, najobičniji supermarket.

Od 24. srpnja (to je sad, brat bratu), švicarski supermarketi će početi prodavati prve "cigarete s konopljom" na svijetu, a njih će izrađivati nezavisni proizvođač cigareta Heimat (ilitiga Domovina).

Švicarska kompanija je poznata po svojim duhanskim proizvodima, ali sada ulaze i na tržište kanabisa. Doduše, zbog švicarskih zakona, proizvodi smiju imati samo do 1 posto THC-a (kemikalija odgovorna za većinu psiholoških efekata koje izaziva marihuana, ali realno - ako ne znaš što je THC, nisi ni otvorio ovaj članak).

Što ovo znači za Domovinu? Heimat smije prodavati samo cigarete s kanabidiolom, aktivnim kanabinoidom odgovornim za brojne pozitivne medicinske učinke marihuane. U njihovim "jointovima" će biti 20 posto CBD-a, a svako pakovanje ovih "smiješnih cigareta" će koštati dvadesetak dolara.


Svakako je velik pomak to što će se Heimatovo (ne)djelo prodavati na websiteu, ali i u supermarketima Coop. Sjećate se Ipercoopa? Mislimo da su to Švicarci nekoć bili kod nas, ali su pobjegli kad su vidjeli kakav je stav naše vlasti o "teškim zelenim drogama".

Coop već prodaje proizvode na bazi konoplje, ali ovo je posve novi razvoj situacije. Švicarci planiraju dekriminalizirati potrošnju i proizvodnju kanabisa, ali građani se ne gone zakonski sve dok imaju manje od 10 grama proizvoda kod sebe (ali je kazna 100 franaka). U Hrvatskoj pak nije propisano kolika se količina kanabisa smatra za osobnu upotrebu pa tako tijela kaznenog progona na terenu procjenjuju je li to samo za vas ili ste diler, onako - od oka.

I dalje nekako imamo osjećaj da je Švicarska malo ispred nas. Nismo baš sigurni zašto imamo taj osjećaj.

Naravno, ako si kojim slučajem u Švicarskoj u posjeti sretnijoj rodbini, nemoj kupiti Heimat i vratiti se u domovinu, ovo sve vrijedi samo unutar Švice.