CIA objavila formulu svoje tajne nevidljive tinte

Iako u CIA-inim dokumentima nema Rona Weasleeya da kaže: 'Pa u ovom dnevniku nema ništa', niti Hermione Granger da odgovori: 'Sigurno je pisan nevidljivom tintom', CIA-in tekst neodoljivo podsjeća na suvremeni roman o Harryju Potteru, prenosi tportal.hr.

Šest objavljenih dokumenata, među kojima neki nose nadnevke iz davne 1917. godine, spada u najstarije američke klasificirane materijale.

U jednom od njih predstavljeni su sastojci njemačke tajne tinte, a iz uputa je očito da je postupak pisanja i čitanja kojim su se na početku 20. stoljeća koristili špijuni bio vrlo složen.

CIA ih je odlučila objaviti jer se njihovi sadržaji danas više ne smatraju povjerljivima. Stručnjaci vjeruju da su to posljednji tajni dokumenti iz vremena Prvog svjetskog rata koji su deklasificirani.

'Ovi dokumenti ostali su povjerljivi gotovo cijelo stoljeće sve dok najnoviji razvoj tehnologije nije omogućio njihovo objavljivanje', rekao je direktor agencije Leon Panetta. 'Kada povijesne informacije prestanu biti tajne, mi ih odgovorno nastojimo podijeliti s američkim narodom', objasnio je Panetta.

U dokumentu su predstavljene upute pomoću kojih agenti mogu otkriti sadržaj njemačkih tajnih dopisa. Tekst započinje savjetom špijunima da jakim svjetlom pod različitim kutovima istraže površinu papira. Potom preporučuje da se stranica pospe prahom drvenog ugljena. 'Prijeđite preko stranice zagrijanom peglom no pripazite da ne spalite papir. Ovlažite je vodom', savjetuju stručnjaci.

Dokument je mješavina znanstvenih i jednostavnih uputa - s jedne strane savjetuje upotrebu vodikova sulfida i amonijaka, a s druge da se papir ispere vodom i osuši na zraku.

U jednom od narednih koraka CIA preporučuje da se papir navlaži željeznim sulfatom te s malo otopine kalijeva ferocijanida koji se i danas koristi za odstranjivanje teških metala iz vina. Sva spomenuta sredstva zajedno otkrivaju niz tvari poput željeza ili bakra koje su se u to vrijeme upotrebljavale u nevidljivim tintama pa tekst postaje čitljiv.

Dokument o nevidljivoj tinti sadrži i upute o njezinu sastavljanju. Stručnjaci u njemu preporučuju uporabu otopine nitrata i škroba koja se 'može nositi primjerice u maramicama ili okovratnicima'. 'Žlica škroba prokuha se u malo vode, potom se ohladi i doda se deset grama natrijeva nitrata.'

Jedan od CIA-inih dokumenata daje upute kako neopazivo otvoriti zatvoreno pismo acetonom ili amilnim alkoholom.

'Zagrijte ih u vodenoj kupki, a para koja se diže otopit će ljepilo... Ne udišite pare', savjetuje stručnjak.

Jedan drugi dokument popisuje različite vrste tinte i ocjenjuje njihovu kvalitetu i korozivnost te preporučuje vrste nalivpera uz koje se mogu koristiti.

Originalni dokumenti pohranjeni su u Nacionalnom arhivu, a od danas su dostupni na CIA-inoj web stranici http://www.foia.cia.gov/.