Čemu služe ispupčene zakovice na džepovima traperica?

Čemu služe ispupčene zakovice na džepovima traperica?
No osim što su vrlo zanimljive i praktične, one imaju i bogati u zanimljivu povijest staru gotovo 150 godine.

Dio te povijesti krije se i u detaljima, a jedan od njih se nalazi na rubovima džepova. Riječ je o ispupčenim, okruglim zakovicama brončane boje, koje često imaju otisnuto i ime proizvođača.

"Osim što su vrlo zanimljive i praktične, traperice imaju i bogati u zanimljivu povijest staru gotovo 150 godine"

No jeste li se ikada zapitali čemu služe te zakovice?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Davne 1872. godine u SAD-u su traperice bile najčvršće radničke hlače koje su nosili stočari, rudari i drugi fizički radnici.

Gusti i otporni traper podnosio je svašta, no ipak, imao je jednu manu zbog koje je krojač Jacob Davis imao brojne probleme.

Naime, od težine alata i zavlačenja ruku u džepove rubovi traperica stalno su pucali i bili su jedina slaba točka ovog čvrstog odjevnog predmeta. Jacob je došao na ideju da ovaj problem riješi uz pomoć metalnih dodataka koji se montiraju na šavove.

U suradnji s tadašnjim najvećim proizvođačem traper materijala Levijem Straussom, Jacob je patentirao ovu ideju koja je na tržištu ostala i dan danas.

Bez obzira što su zakovice danas ostale kao uspomena na stara vremena i u današnje vrijeme ovo je jedini dio traperica koji se nikada neće poderati, niti otparati.

zadovoljna.hr