Čak 70 posto populacije ne koristi toaletni papir, jeste vi među njima?

Čak 70 posto populacije ne koristi toaletni papir, jeste vi među njima?

Toaletni papir izumljen je u Americi 1891. godine. Iako prvo zabilježeno spominjanje toaletnog papira dolazi iz Kine, a seže u 6 stoljeće.

No, ipak prije prve službene pojave toaletnog papira ljudi su koristili lišće, travu, klip kukuruza, koru voća, kamenje, vodu, snijeg, pijesak. Kako je vrijeme odmicalo u povijesti su bogataši poželjeli nešto mekše za svoje guze pa su koristili vunu i čipku. Nešto kasnije su se prali u vodi, a u doba zlatnog Rima bogataši su koristili ružinu vodicu kako bi osvježili svoje međunožje.

Kad smo spomenuli snijeg - to se odnosilo na Eksimce, dok su Vikinzi koristili vunu.

U današnje vrijeme više od 70 posto populacije ne koristi toaletni papir. Na to veliki broj otpada na islamsku vjeroispovijest jer njima vjera nalaže da ne koriste papir nego da se operu u vodi. Jednako tako veliki dio su oni koji si toaletni papir ne mogu niti priuštiti, ili ga uopće nema za kupiti, a to su većinom zemlje kao što su Indija ili Afrika. Danas se tamo narod briše lišćem ili ako imaju sreću pa imaju vodu onda se operu.

Danas svi oni koji koriste toaletni papir za jednu nuždu prosječno potroše 8-9 listića, a ukoliko ga koristi za brisanje nosa ili skidanje šminke onda taj broj naraste na oko 55 listića na dan. Prosječan čovjek, godišnje iskoristi sto roli papira što je oko 20.000 listića, a za svog života 'ubije' oko 384 drveta samo za svoju čišću guzu.

Dnevno se u svijetu proizvede 83 milijuna roli toaletnog papira.

Izvor: cafe.hr