FOTO  Čak 178 zemalja svijeta sudjelovalo u Satu za planet Zemlju, u BiH desetak gradova

planeta, Sat za planetu Zemlju, BIH, Mostar
Bio je to BiH doprinos najvećoj globalnoj volonterskoj akciji „Sat za planet Zemlju", koju je svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF organizirala desetu godinu za redom. Svjetla su ugašena na 42 znamenitosti u svijetu koje su UNESCO-va svjetska baština, a jedna - Stari most u Mostaru - dolazi iz naše zemlje. Negativno se istakao grad Sarajevo, koji ove godine nije ugasio svjetla Vijećnice.

WWF je pozvao stanovnike BiH da se pridruže ovoj inicijativi promišljanjem o akcijama kojima oni kao pojedinci ili institucije mogu pridonijeti u borbi protiv najveće prijetnje današnjice - klimatskih promjena. U akciji je sudjelovalo 178 zemalja i više od 7000 gradova, čime su ujedinjeni građani dali potporu akcijama za sprječavanje klimatskih promjena, netom nakon što su se u Parizu potkraj prošle godine svjetski čelnici dogovorili da klimatske promjene svima moraju postati prioritet.

Glavni događaj u BiH za Sat za planet Zemlju i ove godine održao se u Mostaru u suradnji WWF sa organizacijom Eko Most, United World College i Rock školom, dok su u Parku prirode Hutovo blato organizirane noćne vožnje uz svijeće i predstava mažuretki s bakljama. U Bihaću su preko dana udruge informirale građane o klimatskim promjenama, a navečer je udruženje MoguLi izvelo performance na zatamnjenom glavnom trgu.

„Trošimo više no što imamo. Već desetljećima debelo ulazimo u minus, što znači da uskoro ostajemo bez osnovnog kapitala koji nam je potreban za poslovanje: bez vode, šuma, riba... Promjene kreću od pojedinca. Ali i od tvrtki, koje imaju velik utjecaj na pojedince i njihov odabir proizvoda", rekao je direktor WWF Adria Martin Šolar, pozvavši tvrtke na suradnju kako bi se osigurala budućnost planeta.