FOTO/VIDEO  Budi Muško Klub Mostar još jednom ukazuje na problem cyber nasilja

nasilje, navijačko nasilje, budi muško, Mostar
...cyber tehnologijom koja se može smatrati štetnom kako za pojedinca, tako i za opće dobro. Tim oblikom nasilja među vršnjacima obuhvaćene su situacije kad je dijete ili tinejdžer izloženo napadu drugog djeteta, tinejdžera ili grupe djece, putem interneta ili mobilnog telefona.

Definicija američkog "National Crime Prevention Councila" o virtualnom/cyber nasilju glasi "kad se internet, mobiteli ili drugi uređaji koriste za postavljanje tekstova ili slika namijenjenih vrijeđanju ili uznemiravanju druge osobe." Drugi istraživači to ponešto drugačije formuliraju, ali je značenje isto. Cyber zlostavljanje može biti tako jednostavno poput nastavljanja slanja e-pošte (e-mailova) nekome ko je rekao da ne želi više kontakt s pošiljateljem, ali ono može također uključivati prijetnje, seksualne primjedbe, pogrdne nazive (govor mržnje), grupno napadanje žrtava njihovim ismijavanjem na društvenim mrećama, pisanje lažnih tvrdnji kao činjenica s ciljem ponižavanja. Virtualni nasilnici mogu otkriti žrtvine osobne podatke (npr. pravo ime, adresu, ili radno mjesto/školu) na web stranicama ili društvenim mrežama, mogu ih lažno predstavljati s ciljem objavljivanja materijala u žrtvino ime koji ih izvrgava ruglu, kleveće ili ismijava. Neki zlostavljači mogu slati prijeteće poruke žrtvama, dok drugi objavljuju tračeve ili glasine i potiču ostale na mržnju i grupno zlostavljanje žrtve.
Iako je pojava seksualnih primjedbi i prijetnji ponekad prisutna kod cyber nasilja, ono nije isto što i seksualno zlostavljanje i ne uključuje nužno seksualno zlostavljanje.

Članovi Budi Muško Kluba Mostar su u sklopu kampanje „Reaguj ljudski" napravili video koji govori o cyber nasilju (nasilju preko interneta) kojem je sve veći broj mladih izložen svakodnevno.

„Reaguj ljudski" je regionalna kampanja koja ima za cilj podizanje nivoa svijesti mladih o nasilju koje nas okružuje, kao i osnaživanje mladih da reaguju na pozitivan i bezbjedan način, da preuzmu aktivnu ulogu u prevenciji i zaustavljanju nasilnih situacija. Iz svakodnevnog života i iz medija, vidi se da je jedan od većih problema što ljudi ne reaguju na nasilje koje viđaju i koje se oko njih dešava, ponašaju se kao da ih se ne tiče i često samo posmatraju ili čak snimaju mobilnim telefonima, umjesto da odreaguju na pravi način i pokušaju da zaustave nasilje. Reaguj ljudski: progovori, podrži žrtvu, ustani, traži pomoć, odvrati nasilnika.

Budi Muško Klub Mostar je dio aktivnosti projekta „Promovisanje zdravijih životnih stilova među mladima u BiH osporavanjem rodnih stereotipa". Ovaj projekat je podržan od strane Švicarske Vlade i OAK Fondacije a implementira se uz podršku CARE International, Balkans.