Bosanac zaluđivao udate Slovenke na Facebooku pa im uzimao novac

maneken
Topao dom
Slovenka je napisala prijavu u ime više prevarenih žena iz "dežele", koje su nasjele na laži muškarca koji im se predstavljao kao Armin ili Almin Bosnić iz Sarajeva i koji im se javljao s više profila na Facebooku. U prevarantskom biznisu s ovim muškarcem, prema svemu sudeći, bio je i mještanin Cazina Ibrahim Halkić. Prevarant je, naime, tvrdio Slovenkama da Halkić ima bolesnog sina te je od njih tražio i dobivao novac za navodno liječenje djeteta.

K. M. zamolila je da njen i identitet ostalih žena sakrijemo, jer se udate, a neke od njih na visokim položajima, čak i u Vladi Slovenije. Njena ispovijest počinje od trenutka kada ju je nepoznati muškarac s FB profila "Ranjena duša" zamolio za prijateljstvo.

- Pisao mi je kako u mojim očima vidi da sam razočarana u životu, da imam probleme sa mužem te da se zaljubio u mene. Poslao mi je i svoju fotografiju. Naivna žena, razočarana u životu, sa mužem kome nije stalo do mene, nasjela sam na ljubavnu izjavu mladog i zgodnog momka. Pisao mi je da mu je dosta mladih i lijepih žena koje žele samo provod te da voli starije i zrele, s kojima želi ostvariti topao dom. Svakog dana mi je slao ljubavne izjave, bio je ljubomoran na sve moje prijatelje na Facebooku. Sve sam ih morala izbrisati, dala sam mu i lozinku mog profila - ispričala nam je K. M.

Ljubavne izjave
Njen "virtuelni ljubavnik" predstavio se kao Almin Bosnić iz Sarajeva, koji s roditeljima živi u Austriji, gdje radi kao kriminalista. Rekao joj je da se bavi humanitarnim radom, da pomaže obiteljima u BiH.

- Zamolio me je da nekom Ibrahimu Halkiću pošaljem 50 eura za njegovo dijete, koje se treba operisati u Turskoj, što sam i učinila. Tom Halkiću sam slala novac, jer sam bila zaljubljena i nisam provjeravala jesu li mom "on line ljubavniku" odjednom umrli roditelji, ima li stan u Sarajevu koji ne može plaćati, je li ušteđevinu potrošio kada mu je umrla tetka u Norveškoj... Slala sam mu i za internet, za sve što je tražio, jer sam željela čuti njegove ljubavne izjave - nastavlja svoju priču K. M.

Uz pomoć također prevarenih kolegica, otkrila je da je navodni Almin Bosnić zaljubljenim sredovječnim Slovenkama, pa i njoj, kao svoju, slao fotografiju brazilskog manekena Bernarda Velaska (Velasco).

- Stid me je što sam tako lako nasjela na priču o ljubavi na daljinu. Nije mi žao novca za humanitarne svrhe, ali da me neko na ovaj način iskorištava, previše je - kaže na kraju K. M., koja je zaposlena u jednom slovenskom ministarstvu.

Kako su u Cazinu otkrivene sve laži
I Slovenka S. P. je bh. prevarantu u kratkom vremenu "ljubavi preko žice" poslala 530 eura.

- Budala, budala, budala! S ovoliko godina, a tako prokleto naivna. Udavila bih ga vlastitim rukama, i njega i tog Halkića bez obzira na to šta će biti sa mnom - kaže S. P. za Dnevni avaz.

Bilo joj je čudno što se jedan takav ljepotan zanima za nju. Pisala je svojim prijateljicama da se pohvali. Jedna od njih Cvetka potvrdila je, na njeno ogromno zaprepaštenje, da se "brazilski maneken" dopisuje i s njom te da i nju voli. Naravno, i Cvetka je "ljubav" plaćala eurima. S. P. je odlučila da sa Cvetkom ode u Cazin, u naselje Stijenu, i da upoznaju Ibrahima Halkića, kome su slale novac prema preporuci svog "prijatelja".

- Halkić se tresao i strašno znojio, vidjeli smo da laže. Kada smo mu pokazali fotografiju Bernarda Velaska koju nam je Almin slao kao svoju, potvrdio je da je riječ o Alminu - ispričala je S. P., koja je, kako smo obaviješteni, dala izjavu krajiškoj policiji.

Policija vrši provjere
Glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanske županije Ale Šiljdedić potvrdio nam je da je prijava o primanju novca i izdavanju za drugu osobu zaprimljena 30. prosinca 2015. godine putem službenog maila Ministarstva te da je uzeta u rad.

- Ova prijava proslijeđena je na teren, točnije Policijskoj upravi Cazin, koja će na njoj raditi i izvršiti neophodne provjere - rekao je Šiljdedić.