Blizanci u Americi: Brat bijelac, a sestra crnkinja

No kada ih njihova majka, Khristi Cunningham iz mjesta Akron, savezna država Ohio, izvede na ulicu, bebe često zagledaju i propituju se o njima, javlja ABCNews.

Triniti ima smeđu kožu i sve klasične osobine crnaca, a "Gabe", kako ga roditelji zovu, je bijele kože sa čelično-plavim očima i plavom kosom. On sada ima pet kilograma više od sestre, no zbog njihovog rasnog identiteta ljudi se češkaju po glavi.

Njihova majka je bjelkinja, a otac, Charles Cunningham je crnac.

"Ne znam kako se to dogodilo", kaže Cunningham. "Oni su dvojajčani blizanci, tako da nisu ništa bliže jedno drugom kao i kad bi bili rođeni sa razlikom od nekoliko godina. Samo imaju isti dan rođenja", nastavlja.

Genetičari kažu da rasne razlike uključuju mnoge gene i složeniji su u određivanju izgleda nego oni koji određuju boju očiju.

Imati jednog crnog i jednog bijelog blizanca "nije nikakav problem s moje točke gledišta", kaže Dr. Ronald Bachman, umirovljeni stručnjak odjeljenja za genetiku pri bolnici Kaiser Permanente Hospital u Kaliforniji. "Dijelim mišljenje sa većinom medicinskih genetičara. Mi ne znamo mnogo i ne posvećujemo pažnju boji kože i očiju, mada nas o tome stalno zapitkuju na zabavama", rekao je.

Bachman kaže da samo pažljivo proučavanje posteljice od strane akušera ili DNK-analiza mogu konačno odrediti da li će blizanci biti jednojajčani (identični) ili dvojajčani.Identični blizanci razvijaju se iz jednog jajašca koje se razdvaja i formiraju se dva embrija. Dvojajčani blizanci su dva jajašca koja su oplođena odvojenom spermom.