FOTO  Black Friday ili Crni Petak u BiH i na zapadu

Crni Petak

... ruku na srce sa sniženjima za ovaj vikend je daleko ispod mnogih zapadnih zemalja i normalno SAD-a. Sniženja u BiH su mnogo manja, ali eto na sreću ipak se barem u po čemu ugledamo na zapadne zemlje.

U Francuskoj,sniženja ovise normalno od trgovine do trgovine. Na izlozima trgovina mogu se vidjeti sniženja od 20 pa čak sve do 80 posto. Ovo 80 posto zasigurno građanima Bosne i Hercegovine je čak i nemoguće zamisliti. Najveća sniženja su u trgovinama odjeće i obuće, ali i bijele tehnike.

Šetajući po trgovinama u ova zadnja dva dana primjetio sam da i nije povećan broj kupaca, jer ruku na srce ovdje je uvijek gužva u svakom trgovačkom centru tako da ovaj Crni Petak baš ni ne donosi neke navalu po trgovinama.

Cijene u Francuskoj inače su dosta zanimljive uporedimo li ih sa cijenama u Bosni i Hercegovini. Cijene hrane i kozmetike su približno kao i kod nas. Normalno, mnogo je veći izbor tako da neke stvari su za naše pojmove preskupe, dok su druge ipak dosta niže i zanimljivije.

Pecivo u Francuskoj je po cijenama malo više nego li u BiH, ali ruku na srce mnogo ljepše i ukusnije jer su Francuzi po tome i poznati. Kozmetika je definitivno jeftinija i sigurno da bi se sve žene ovdje našle kao u raju. Cijene bijele tehnike su mnogo veće nego li kod nas.

Ipak, da se mi vratimo Crnom Petku. Moje kolege, inače Afro podrijetla su mi objasnili da oni ni ne kupuju na ovaj dan i da inače bojkotiraju kupnju taj dan, jer smatraju da je Crni Petak ustvari nastao u devetnaestom stoljeću. Na američkom jugu vlasnici plantaža pamuka mogli su kupovati robove na tržnici ljudskim robljem dan nakon Dana zahvalnosti uz veliki popust.

Je li ta teorija nastala samo zbog imena ili je stvarna i ima li veze s današnjim Crnim petkom, teško je reći, ali u svakom slučaju Crni Petak po popustu mnogo se razlikuje u zapadnim zemljama i BiH, što nas ne treba ni čuditi jer ipak mi smo jedan sasvim drugi svijet.

HERCEGOVINA.info