Bizarni detalji iz Hitlerove jazbine: 'Na raspolaganju su mu bile čak 22 mlade djevojke'

adolf hitler, Adolf Hitler Eva Braun, istraživači, adolf hitler, Adolf Hitler Eva Braun

... jeo po noći dok je svo osoblje spavalo...', ispričala je bivša sluškinja Elisabeth Kalhammer (89). Koliko su njegovi najbliži suradnici bili upućeni, Adolf Hitler držao je strogu dijetu i pio samo mlaku vodu, piše Jutarnji.hr.

Ipak, zloglasni nacistički vođa često bi po noći znao zaviriti u kuhinju i počastiti se specijalno napravljenim 'Fuhrerovim kolačem' i ostalim slasticama.

Frižider bi poharao nakon što bi ostao budan do kasnih sati pričajući s gostima, a vrlo rijetko bi ustajao prije dva sata poslijepodne, tvrdi sluškinja koja je bila zaposlena na njegovom alpskom imanju Berghof u Bavarskoj.

Elisabeth Kalhammer (89) progovorila je nakon 71 godine šutnje i otkrila kako je izgledalo kad je nacistički diktator bio u kući.

Kalhammer tvrdi kako je HItlerova ljubavnica Eva Braun vodila glavnu riječ.

- Sve sluškinje su znale da Hitler ima problema sa slezenom i da se drži strogih uputa osobnog kuhara. No diktator slatkoljubac potajno bi proždirao čokoladne i kremaste kekse, prisjeća se njegova bivša sluškinja Kalhammer.

‘Fuhrerov kolač' - kolač od jabuka posut orasima i grožđicama - morao se peći svaki dan, a on bi ga poput kakvog zločestog školarca pojeo po noći dok je svo osoblje spavalo.

- Obožavao je slatko - kazala je Kalhammer i dodala kako je Eva Braun bila njihova najbolja prijateljica.

Austrijanka Kalhammer - tada Elisabeth Marchtrenkerin - javila se na oglas u lokalnim novinama. Kaže kako nije imala pojma da će njezin poslodavac biti Hitler.

Njezina majka molila ju je da ne prihvati posao, no Elisabeth, tada tinejdžerica, smatrala je da ga ne može odbiti nakon što su joj iz ureda za zapošljavanje kazali kako može biti zahvalna na tom poslu.

- Osjećala sam se loše kad sam stigla. Morala sam proći tri straže. Kuća je bila puna gostiju, i Hitler je bio tamo. Uskoro sam shvatila da mi je u njegovu prisustvu dopušteno razmišljati no ne i pričati, te da ga ne smijemo tračati, iako smo naravno svi to radili - kazala je Kalhammer za Salzburger Nachrichten.

Odmah na početku, Elisabeth je bila upozorena da joj, ako ikome otkrije ikakve detalje o Berghofu, slijedi stroga kazna.

Bila je jedna od 22 djevojke koje su posluživale diktatora, iako s njim nikad nisu pričale - samo osoblju koje ga je dugo služilo dozvoljavao je da mu se približi i uđe u njegove privatne sobe.

Kalhammer je radila u praonici rublja i šivaoni, čistila je i spravljala čaj koji je Hitler volio piti iz porculanske šalice.

Jednom prilikom razbila je šalicu, a za kaznu su joj oduzeli nekoliko slobodnih dana. Ipak, uvjeti u Berghofu bili su u potpunoj suprotnosti onima s kojima su se suočavali ostali Austrijanci i Nijemci.

Dok je Elisabethina obitelj gotovo gladovala, sluškinje su uživale u svježe iscijeđenom soku od jabuka i izobilju hrane.

- Eva Braun je bila uvijek dobra prema meni. Ponašala se kao gazdarica, iako nije bila udana. Dizajnirala je naše uniforme. Za jedan Božić mi je poklonila vunu da mogu isplesti čarape na muškarce na bojišnici. Hitler je bio opsjednut filmovima i u Berghofu je imao privatno kino. Mi sluškinje smo mogle ići u kino samo kad bi se prikazivao propagandni film u kojem je glumila Marika Roekk. Braun je bila opčinjena njome - priča Kalhammer.

No, dobro raspoloženje promijenilo se u srpnju 1944. nakon neuspjelog atentata na Hitlera.

Elisabeth je na imanju u Bavarskoj radila gotovo do kraja rata, kada je Berghof evakuiran prije nego je na njega bačena bomba.