Bivša Jugoslavija izvozila bebe

Bivša Jugoslavija izvozila bebe
Oni se, u toj tvrdnji, oslanjaju na nespornu činjenicu da su prije toga mnoga djeca iz bivše Jugoslavije legalno usvojena u inozemstvu, u nekim slučajevima uz korupciju, pišu Večernje novosti čiji tekst prenosi Oslobođenje.

Kada se taj mehanizam uhodao, tvrde, prešlo se na obmanjivanje roditelja da su im djeca umrla u porodilištima, da bi onda mimo njihovog znanja bila prodata strancima.

"Bebe iz Srbije su se "usladile" strancima, i mi smo uvjereni da je poslije velikog broja usvajanja djece sedamdesetih godina prošlog vijeka i poslije toga nastavljen 'izvoz beba' ", tvrdi Goran Filipović, roditelj iz Beograda.

Poslije oduzimanja djece od majki, bebe su potom počele nestajati iz porodilišta.

Tada je bila javna tajna da su poneki danski odvjetnici uzimali dobre svote novca da bi proveli usvojenje jugoslovenskog djeteta.

Početkom sedamdesetih, u Zenicu, Prištinu i Kulu stigla je "porudžbenica" iz Danske i Švedske za čak 230 djece! Tada smo postali poznati izvoznici beba, za koji se svijet sve više interesirao. Stranci su, u međuvremenu, pronašli mnogo jednostavniji način da dođu do naše djece, a da i ne vide Jugoslaviju. Tada nije bila tajna da izvjestan broj naših radnica zaposlenih van zemlje, rađao izvanbračnu djecu, a potom ih „poklanjao" pojedincima ili organizacijama i agencijama za usvojenje.