Bivša cura mu ukrala PIN i izbrisala ga s listi za faks

fakultet, osveta
Naime, kako piše Jutarnji list, Bruno je cijelu srijedu ujutro proveo za računalom i pratio kako se pomiče crta za upis na 10-ak studija za koje se prijavio. Do 12 sati njegovo se ime našlo na listi za upis na tri fakulteta, dok je na studiju novinarstva, koji mu je bio jedan od prvih izbora, visio o koncu. Kako je za potvrdu studija koji je izabrao imao rok od 48 sati, odlučio je još malo pričekati.

No, oko 13 sati njegovo je ime nestalo sa svih lista. Bruno je prvo pomislio da je pao server, ali shvatio je da nešto nije u redu kada je vidio da se imena njegovih školskih prijatelja i dalje vrte na listama. U panici je nazvao dežurnog operatera, koji mu je odgovorio: "Za sve ste studije kliknuli da odustajete. Ne mogu vam pomoći. Javite se ponovno najesen ili dogodine."

I Luka i njegova obitelj bili su u šoku.

"Razmišljali smo što se moglo dogoditi, a onda se Bruno sjetio da je njegova bivša djevojka Lana, kada je zadnji puta bila kod njega, nešto tražila u njegovim ladicama. Otvorio je ladicu i imao je što vidjeti. U njoj više nije bilo papirića s njegovim tajnim brojem TAN-om koji je dobio u školi, a pomoću kojega je trebao ući u sustav i potvrditi fakultet na kojem želi studirati", ispričao je Brunin otac.

Bruno je istu večer nazvao Lanu, koja se, pak, rasplakala i isti tren priznala što je učinila. Njegovi roditelji potom su se obratili Povjerenstvu za provođenje državne mature, gdje su im rekli kako ga mogu vratiti u sustav samo ako Lana potpiše priznanje da mu je ukrala TAN. Roditelji su to priznanje čak i ovjerili kod javnog bilježnika.

Brunina majka Antonija, koja je sa sinom otišla na susret s Lanom i njezinim roditeljima, kazala je za Jutarnji kako je u početku bila strašno ljuta.

"Misliš, oni su odrasli ljudi. Imaju gotovo 19 godina i odgovorni su za svoje ponašanje. No, kada sam vidjela uplakanu djevojku, srce mi se gotovo slomilo", rekla je mama Antonija.

Član Povjerenstva za provođenje državne mature Vedran Mornar potvrdio je da su doista imali slučaj krađe TAN-a, te da je to bio jedini slučaj krađe identiteta. Ne smatra da bi sustav za iduće godine trebalo bolje zaštititi.

"Ova razina zaštite bila je dovoljna. Mogli smo uvesti i smart kartice, no i u tom slučaju moguće su krađe", rekao je Mornar.