BiH sada ima 90 multimilijunaša

Samo za posljednjih godinu dana, po informacijama Wealth X, agencije specijalizirane za prikupljanje podataka o superbogatašima u svijetu, Bosna i Hercegovina je dobila pet novih multimilijunaša, piše Dnevni list.

Siromašna država

Prema svjetskim kriterijima, multimilijunaši su oni čije je neto bogatstvo, a u njega se ubrajaju nekretnine, gotovina, umjetnine, dionice, zrakoplovi, brodovi, veće od 30 milijuna dolara. Zanimljivo je da se u BiH njihov broj za godinu povećao za pet, ali nije ukupno bogatstvo s kojim raspolažu - ono kao i 2013. godine iznosi devet milijardi dolara.

Usporedbe radi, Hrvatska ima 221 multimilijunaša čije bogatstvo vrijedi oko 30 milijardi dolara, a Srbija 110 koji su ukupno ‘teški' oko 13 milijardi dolara.
Međunarodna agencija ‘Knight Frank' priopćila je da se broj multimilijunaša u svijetu povećao u posljednjih godinu dana - lani ih je bilo 172.900 i oni raspolažu bogatstvom ‘teškim' 20.800 milijardi dolara.
Je li ovaj službeni broj multimilijunaša u BiH i vrijednost njihovog ukupnog bogatstva točan? Prema nekim mišljenjima, moguće je da je taj broj i veći. Razlog za sumnju je činjenica što je BiH valjda jedina europska država koja nema jedinstvenu bazu financijskih izvješća, uključujući i one o stvarnoj vrijednosti privatnih tvrtki što može "zamagliti istinu".

Za razliku od drugih zemalja gdje je to poznato, ne zna se, imenom i prezimenom, tko su bh. multimilijunaši, makar službeno to nije poznato.
Usporedo s tim, nepoznat je i odgovor na pitanje na koji način je 90 bh. multimilijunaša steklo ogromno bogatstvo u zemlji koja je svrstana među 20 najjadnijih, odnosno najsiromašnijih država svijeta.
Po mišljenju nekih ekonomskih stručnjaka, čak je nebitno tko su imenom i prezimenom multimilijunaši - važnije je koliko oni i zaista rade na stvaranju novih vrijednosti.

Crni računi

S druge strane, već odavno je jasno da u BiH postoje dvije vrste superbogataša - u onoj daleko brojnijoj su tajkuni koji su izravno povezani s političkim moćnicima, a u drugoj su oni rijetki koji su se nametnuli vlastitim biznisom i realizacijom poslovnih ideja.
Koliko je 90 bh. multimilijunaša financijski moćno, dokazuje nekoliko usporedbi s ukupnim bogatstvom s kojima raspolažu, a koje premašuje 50 posto društvenog bruto proizvoda. BDP u BiH iznosi 4656 dolara po glavi stanovnika. Pored toga, oni su bogatiji od države i entiteta zajedno. Godišnji proračun BiH ‘težak' je 1,757 milijardi maraka, Federacije 2,357 milijardi, a Republike Srpske oko dvije milijarde maraka.
S druge strane, BiH je zemlja čijih oko 700.000 stanovnika živi ispod granice siromaštva - preživljavaju s jednim i pol eurom dnevno!

Nitko od onih koje poznajem nije se obogatio svojom poduzetničkom idejom, nekim dobrim pothvatom. Sve je povezano, ili na bazi prijevare ili na bazi korupcije i položaja povezanog s politikom - bio je komentar na vijest o broju multimilijunaša uglednog profesora na Sveučilištu u Banjoj Luci Ivana Šijakovića.
Jedno je izvjesno - broj superbogataša u BiH nastavit će rasti, a vlasti i nadležna tijela neće, kao ni do sada, ništa činiti da se otkrije tko je i na koji način postao multimilijunaš u siromašnoj državi. Jedina nada je da će primicanje Europskoj uniji i pritisak na bh. vlasti da se obračunaju s korupcijom i organiziranim kriminalom dati rezultate. Svjesni toga, bh. političari i čine sve da se zadrži status quo.

Da je tomu tako, pokazuje i nedavno otkriće o crnim računima u švicarskoj banci HSBC. Naime, otkriveno je da sedam osoba iz BiH na takvim računima ima 4,3 milijuna dolara, a od toga samo jedna 3,8 milijuna dolara. Tko je sve iz BiH svakako nelegalno i nezakonito iznio toliki novac i stavio ga na crne račune u švicarskoj banci, ne zna se. Kada je prošlog mjeseca ova afera ‘buknula', bilo je najava da će se u BiH otvoriti istraga, ali je na tome sve stalo.