Bh. vozači pronašli način da prevare parking aparate

parking
Vozači često u parking-aparate ubacuju krune, stare marke, pa i oštećene važeće novčanice, a Gradskoj upravi ostaje tisuće ovakvih novčanica koje ne mogu razmijeniti.

Dosjetljiv je ovo način vozača da se riješe bezvrijednih kovanica, koje primaju samo aparati za plaćanje parkiranja i tako uštede koju marku, piše Blic.

U aparatima za naplatu parkinga najčešće zaluta švedska i češka kruna, koju sistem zbog veličine i težine prepoznaje kao jednu marku.

Vrijednost kovanice od jedne krune iznosi 20 pfeninga, a plaća sat vremena parkinga u prvoj zoni ili čak dva sata u drugoj. Sve ovo ne bi bilo toliki problem da banke primaju i razmjenjuju ovaj novac.

Prema informacijama koje smo neslužbeno uspjeli saznati, Grad ima oko 30.000 komada kovanica švedskih i čeških kruna, koje nema gdje zamijeniti.

Većini bi prvo palo na pamet da su za strane novčanice u aparatima „krivi" turisti, koji se zbune ili iz neznanja ubace pogrešnu novčanicu.

Međutim, veliki broj baš švedskih kruna pokazuje da su sugrađani saznali za ovaj trik, pa ga masovno koriste, jer Banja Luka nije baš najpoznatija turistička destinacija građana Skandinavije.

"To je javna tajna. Ubacuje se svašta u aparate, po principu 'ako prođe - prođe'. Gastarbajteri to rade oduvijek, ali i mi domaći. Imao sam mnogo kruna, otac mi je radio u Švedskoj, tako da to često iskoristim, ubacim pet kruna u aparat, što znači da za marku imam parking cijeli dan", pohvalio se svojim načinom uštede jedan Banjalučanin.

Priče građana potvrđene su iz Gradske uprave, međutim, nisu uspjeli saznati o koliko se novca točno radi.

"Pokušaj prevare ubacivanjem starih ili kovanica u nekoj drugoj valuti nije pojava koje je prisutna u velikoj mjeri, već se radi o sporadičnim pokušajima nesavjesnih pojedinaca", smatraju u Gradskoj upravi.

Koliko god bilo, ovo za grad predstavlja trošak, jer su ovdje bezvrijedne i mogu ih čuvati samo kao suvenir.

"Nalazimo krune, ali ima i dosta oštećenih novčanica od pola marke, kao i onih od dvije marke iz 2002. godine. Polako stajemo tome ukraj, jer imamo novu seriju ispitivača novčanica, tako da je kruna i drugog stranog novca sve manje", objasnio je šef Odsjeka za parkinge i garaže u Gradskoj upravi, Branimir Papić.

Dodaje da je ovaj problem ranije bio izraženiji, te da danas ima gubitaka, ali mnogo manjih nego ranije, otprilike 800 KM godišnje.

S obzirom na to da Grad od naplate parkinga putem automata godišnje zaradi oko 1,5 milijuna maraka, krune ne predstavljaju veliki financijski gubitak, već samo još jedna od primjera kako sugrađani vješto nalaze način da nadmudre sistem.