Balkanske kraljevske dinastije sanjaju o povratku na tron

kraljevstvo, dinastija
...još uvijek se nadaju povratku na vlast, mada su ondje monarhije već odavno prošlost. Na prošlogodišnjem vjenčanju švedske prestolonasljednice Victorije svi su oni bili među visokim uzvanicima. Na popisu gostiju uz njihovo je ime stajalo "njegovo kraljevsko visočanstvo" ili čak "njihova kraljevska veličanstva, kralj i kraljica". No, vladarske dinastije s Balkana već odavno su to samo na papiru. U njihovim su nekadašnjim kraljevstvima monarhije ukinute. Danas članovi kraljevskih kuća iz Srbije, Crne Gore, Rumunjske, Bugarske, Grčke i Albanije vode uglavnom skromni život u domovinama svojih plavokrvnih predaka.

Grk omražen, Bugar se bavi politikom

Javnost se većinom za njih pretjerano ne zanima, a neki su čak i omraženi. Recimo, bivši grčki kralj Konstantin II. i dan danas ne uživa posebno veliki ugled kod 70 posto svojih nekadašnjih podanika i to zbog podrške pučistima 1967. godine. Unatoč tome, grčki su mediji ponosno izvještavali o vjenčanju Konstantinovog sina Nikolaosa u kolovozu prošle godine. Tom su se prilikom na grčkom otočiću Spetses okupili najviši predstavnici europskih kraljevskih kuća, s kojima je grčki kralj većinom u rodu. Grčka vladarska obitelj dugo se nije smjela vratiti u zemlju, a njezini članovi danas posjeduju danske putovnice i uglavnom žive u Velikoj Britaniji, SAD-u i Danskoj.

Bugarski kralj Simeon II. iz njemačke plemićke loze Sachsen-Coburg und Gotha okrunjen je 1943. godine još kao šestogodišnji dječak. Tri godine kasnije komunisti su ga svrgnuli i oduzeli mu čitavu imovinu. Tek nakon pet desetljeća Simeonu II. je dopušten povratak u domovinu, ali pod građanskim imenom "Sakskoburggotski" s čijim izgovaranjem imaju problema i sami Bugari. On je uspio ostvariti ono o čemu sanjaju skoro svi njegovi kolege bez prijestolja: 2001. demokratski je izabran za bugarskog premijera. Na toj je dužnosti ostao do 2005. godine, no ni to mu nije pomoglo da ostvari povrat konfiscirane imovine, pa se tim slučajem danas bavi Europski sud za ljudska prava.

Srpsko veličanstvo kao turistička atrakcija

Nešto je lošije prošao srpski "kralj" Aleksandar II. koji je 1945. rođen u izbjeglištvu u Londonu. Budući da tada u Jugoslaviji još uvijek nije službeno bila ukinuta monarhija, njegov je otac Petar II. smatran kraljem. Tadašnji britanski premijer Winston Churchill proglasio je hotelski apartman u kojem je Aleksandar rođen privremenim jugoslavenskim teritorijem, tako da je sin kralja Petra mogao dobiti titulu princa. On od 2001. živi u Beogradu u "Belom dvoru", koji predstavlja atrakciju za strane turiste. I mada se on i njegova obitelj humanitarno angažiraju i mada ga se službeno oslovljava kao "kraljevsko veličanstvo" ili "prestolonasljednik", u narodu uglavnom nailazi na podsmjeh. Jer, Aleksandar još uvijek ne govori tečno srpski kao jezik "svog naroda". Političari se puno ne zanimaju za njega, ali zato uživa veliku potporu pravoslavne crkve koja je tradicionalno bila povezana s kraljevskom kućom.

No, njegov crnogorski kolega bori se s još većim problemima. Monarhisti i tradicionalisti ga i danas zovu "kralj Nikola II. Petrović-Njegoš", no ovaj potomak crnogorske kraljevske obitelji danas je državljanin Francuske i po zanimanju je arhitekt. Njegova je obitelj nakon Prvog svjetskog rata morala napustiti zemlju, ali ne zbog građanskih reformi, nego zato što je njihov srpski rođak jednostavno pripojio Crnu Goru novoj Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca. Članovi crnogorske vladarske obitelji otišli su u izbjeglištvo skoro bez ičega, a za život su u inozemstvu najprije uglavnom zarađivali - prevođenjem, budući da su govorili više stranih jezika. Danas 66-godišnji Nikola već godinama pokušava ostvariti povrat oduzete imovine, a obratio se i europskim sudovima.

Albanci ne žele Leku

U Albaniji je stvar daleko jednostavnija. Ondje je 1997. godine monarhija definitivno ukinuta. Prestolonasljednik Leka I. (71), koji se obogatio u Južnoafričkoj Republici, tijekom 90-ih je uzaludno pokušavao ostvariti politički utjecaj u zemlji svojih predaka. I rumunjska kraljevska kuća već odavno ne uživa posebno veliki ugled. 81-godišnji kralj Michael I. se ne pojavljuje u javnosti, ali zato to vrlo rado čini njegov zet Radu Duda, glumac građanskog podrijetla. On svako malo uveseljava medije novim detaljima iz života svoje "kraljevske obitelji".

izvor: dw-world.de