‘Bacila je sve niz rijeku’: Kome je Davorin Popović pjevao u svojoj najpoznatijoj baladi?

Indexi, Bacila je sve niz rijeku, Davorin Popović, Kemal Monteno

Popularna pjesma sarajevskog benda Indexi ‘Bacila je sve niz rijeku’ ljubavna je priča Davorina Popovića i anonimne djevojke. Uoči vjenčanja, djevojka je donijela tešku odluku da će pobaciti njihovo zajedničko nerođeno dijete te zatim otputovala u Ameriku, a pjevač ju više nikada nije vidio.

Pjesma je objavljena na singl ploči 1974. godine, u izdanju Diskotona, a inspirirana je autobiografskim događajima iz života frontmena Davorina Popovića, kao i kantautora Kemala Montena, koji je autor teksta.

Posljednji dio u mozaika unosi Kemal Monteno, koji je autor stihova pjesme:

“To su dvije priče. Pola Davorove, a pola moje. Davor je imao curu, bili su pred brakom. Velika je to ljubav bila. I njoj se ukaže prilika da ide u Ameriku. Ali već je bila trudna i ona se odluči pobaciti. I otud je taj dio ‘nosila je našu ljubav, našu sreću, prvi cvijet, bacila je sve niz rijeku i pošla u drugi svijet'”, ispričao je Monteno te otkrio i svoju priču:

“Bio sam zaljubljen u djevojku iz Čapljine. Na plus osamdeset ja idem da je tražim, a ne znam ni gdje stanuje, ni ništa… Ja sam došao, onim, Ćirom do Čapljine izašao na plus osamdeset, i hodam sam, k’o budala po gradu. I gledam, gledam ne bih li je sreo… Kad ja vidim u bašti, ona bosa u nekoj haljinici i neko cvijeće… Ja se sjetim te slike, njom počnem pjesmu i onda pređem na ovu Davorovu priču… Otud stihovi ‘Stajala je usred bašte, k’o najljepši cvijet’.”, prenosi expresstabloid.

Mnogo godina kasnije, na koncertu u Švedskoj, pjevaču Indexa se učinilo da vidi djevojku o kojoj pjesma govori sa bine, ostavio je mikrofon i odjurio u publiku. Međutim, nije je našao i više je nikad nije vidio.

Glazbu je napisao gitarist Indexa Fadil Redžić.

“Bio sam daleko od drage, uhvatila me tuga pa sam čačkao po gitari i otčačkao to”, prisjetio se Redžić.

Popović je preminuo u lipnju 2001. u Sarajevu, a jedan od najpoznatijih bosanskohercegovačkih pjevača, kantautora i šansonijera Kemal Monteno preminuo je krajem siječnja 2015. godine.