Zimska idila ili horor priča - kako se pripremiti za vožnju po snijegu

zimske gume
zimske gume
kako ga uopće pravilno staviti i što kaže zakon... Donosimo nekoliko savjeta o sigurnoj vožnji hladnoj i snježnoj cesti

Vremenska prognoza je postala nezaobilazno jutarnje štivo nama vozačima - bar velikoj većini - kroz glavu prolazi nemir kad pogledamo kroz prozor i očekujemo automobil zatrpan bijelim pokrivačem. Ne moramo ni govoriti kolika je kazna za neočišćeno vozilo ili kućni prilaz. To je samo početak priče...

Moram li nužno imati zimske gume ako je pao snijeg?

Ako vladaju zimski uvjeti na cesti, a vi ste na blago istrošenim ljetnim gumama - nemate šanse! To je najblaže rečeno. Prometni policajac može vas novčano kazniti i na licu mjesta isključiti iz prometa. Ljetne gume pri niskim temperaturama gube svoja svojstva, postaju "plastične" i znatno produljuju zaustavni put, a da o svojstvima prianjanja ne govorimo. I znate kako se kaže: bolja je najlošija zimska, nego najbolja ljetna guma. Stoga se najtoplije preporučuje imati zimske gume na svim kotačima (u najgorem slučaju na pogonskim). Mogu se tolerirati i ljetne gume s minimalnom dubinom profila od 4 mm te lancima za snijeg (za pogonske kotače), koji su sigurno spremljeni u prtljažniku vozila - za svaki slučaj.

Kako se postavlja lanac? 

Uz niske temperature i automobil "opkoljen" snijegom, nježne ručice imat će problema s postavljanjem lanca, što inače nije naročito komplicirana radnja. Važno je da lance postavite na pogonske kotače (vozilo s 4 x 4 pogonom - na sva četiri kotača) te u 1. koraku raspetljate lanac iz kutije i postavite ga pored kotača, radi lakšeg snalaženja. 2. korak podrazumijeva provlačenje lanca s unutarnje strane kotača i postavljanje gumenog obruča lanca na sredinu gume, spajanje svih kopči i pravilno zatezanje lanca preko kotača. Svi dijelovi lanca moraju biti podjednako zategnuti te se nakon deset minuta vožnje dodatno zategnuti.

Što kaže zakon?

Upotreba zimske opreme obavezna je u razdoblju od 15. studenog do 15. travnja na tzv. zimskim dionicama autocesta, državnih cesta i županijskih cesta, a odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika. Po novoj odluci, u zimske dionice spadaju autocesta A1 (od Zagreba do Maslenice), čitave dužine autoceste A2, A3, A4, A5 i A6. Obuhvaćeno je ukupno 839,2 km autocesta. Pod zimske dionice ne spadaju dijelovi autoceste u Dalmaciji i Istarski ipsilon.

dnevnik.hr