XD Concept: Prvi hrvatski auto na struju kreće u prodaju 2011.

Konceptni XD uklapa se u viziju budućnosti mnogih svjetskih proizvođača, poput Renaulta i Nissana, koji smatraju da će upravo "struja" biti sljedeće glavno pogonsko gorivo automobila. Generalni direktor tvrtke Dok-Ing, Vjekoslav Majetić, koji je trenutno na Salonu u Ženevi, potvrdio nam je da je interes posjetitelja za XD Concept velik.

- XD izlažemo u Green paviljonu u kojem su smještena isključivo vozila na električni pogon i naš je automobil najzanimljiviji od svih koji su izloženi. Mnogo je posjetitelja koji pokazuju interes, a najčešće pitaju kada će se i gdje moći kupiti XD - rekao je Majetić.

Međutim, da interes ne pokazuju samo posjetitelji, nego i potencijalni partneri potvrđuje pet ponuda za suradnju, odnosno proizvodnju koje je Majetić dobio u posljednjih nekoliko dana koliko traje ženevski salon.

Preobrazba XD-a iz konceptnog u serijski automobil i proizvodnja ovise o uspostavi suradnje s jednim od ponuđača koji su pristupili predstavnicima tvrtke Dok-Ing na Salonu u Ženevi. Majetić smatra da bi se prvi hrvatski automobil, ako se uskoro ostvari partnerstvo, u prodaji mogao naći već tijekom iduće godine. Dodao je i kako bi bilo u interesu hrvatske Vlade da sudjeluje u ostvarenju projekta jer bi proizvodnja hrvatskog automobila, među ostalim, značila i otvaranje novih, prijeko potrebnih radnih mjesta. Prerano je govoriti o cijeni XD-a, no Majetić dodaje: - Naš električni automobil neće biti ništa skuplji od konkurentnih modela, a od nekih će biti i jeftiniji.

- Čak su se i pojedini gradonačelnici nekoliko njemačkih gradova raspitivali o mogućoj isporuci XD-a za njihove potrebe - rekao je generalni direktor tvrtke Dok-Ing. Dodao je da je očekivao tako velik interes posjetitelja i potencijalnih partnera za XD te da će ponude za suradnju razmotriti po povratku u Zagreb. Ujedno je vrlo zadovoljan jer je njegova tvrtka dokazala da može napraviti pravo električno vozilo, a vjerujemo i zbog činjenice što izlaže prvi hrvatski automobil na najznačajnijem svjetskom salonu.

Budućnost prvog hrvatskog automobila ovisi o pronalasku odgovarajućeg partnera koji bi financirao proizvodnju. S obzirom na to da je XD gotovo u finalnoj fazi razvoja, bila bi prava šteta da se taj vrlo značajan projekt ne ostvari.

Sudbina XD-a na neki je način prekretnica čija bi proizvodnja značila hrvatsko priključivanje svojevrsnoj "električnoj utrci" koja odnedavno traje u industriji, a koja će, prema mišljenju mnogih svjetskih proizvođača, odrediti budućnost automobila.

XD pravo EV vozilo, odnosno uopće ne emitira CO2, što ga čini u potpunosti ekološki podobnim.

seebiz.eu