FOTO  Vozili smo: Audi A7 Sportback 3,0 TDI Quattro S-tronic

Kako izgleda elitna coupe-limuzina u režiji stručnjaka iz Ingolstadta čitajte u nastavku.

A7 Sportback nije prva coupe-limuzina iz Audia namijenjena ozbiljnoj publici. Audi je 1977. god. predstavio model 100 Avant koji je formom bio sličan današnjem nasljedniku ali nije pronašao put do kupaca. Ostao je samo uspomena, a njegov naziv Avant vremenom je postao omiljen kao oznaka za karavanske izvedbe. Danas, kada nove klase nastaju i bude se kao nekad novi modeli učinila se odlična prilika za napraviti poveznicu sa starim modelom. Konkurencija je to učinila par godina prije, a Audi po dobrom starom receptu pusti prvi potez konkurentima, potom uvede svoj model koji uskoro zauzme tron najprodavanijeg u klasi. Stalni suparnici Mercedes i BMW su spremni, CLS druge generacije i BMW Gran Coupe koji uskoro stiže ali ovaj put i malo zanimljivija konkurencija, Porsche Panamera, Aston Martin Rapide i Jaguar XF. Razvoj događaja će biti jako zanimljiv za ispratiti.

A7 Sportback predstavljen je na sajmu automobila u Parizu. Prethodnica je novom modelu A6 s kojim dijeli platformu, a kojeg očekujemo na proljeće tekuće godine. Koncept coupe-limuzine, osim dojma apsolutne elegancije, osigurava odličnu aerodinamiku, što je posebice važno kod velikih brzina gdje A7 ima pomoć stražnjeg krilca koje se aktivira na većim brzinama čime osigurava bolju stabilnost i pojačava osjećaj vožnje sportskog automobila. Krilce se automatski otvara pri brzini od 130 km/h, te se ponovno uvlači pri brzini od 80 km/h. Dimenzijama od 497 i širinom od 187 centimetara jedan je od većih u klasi iako uživo ne ostavlja takav dojam. O dizajnu automobila je uvijek teško govoriti ali kada ispred sebe imate dugačku coupe limuzinu sa kratkim prevjesima, niskom bočnom siluetom i vrata bez okvira za staklo onda je teško biti ravnodušan. Dokazana formula za uzbudljiv automobil.

U unutrašnjosti automobila Audi pokazuje svu raskoš bogatih materijala i novu funkcionalnost. Oni koji su prigovarali pretrpanosti centralne konzole raznim funkcijama sada nemaju prostora za kritike. A7 u unutrašnjosti kombinira novu razinu tehničke inteligencije s logičnom ergonomijom i besprijekornim funkcioniranjem. Operativni sustav MMI sa naredbom za pristup središnjem izborniku i manjim brojem tipki dolazi u osnovnoj opremi, dok je jedna od opcija novi Head-up display, zaslon koji najvažnije informacije projicira na vjetrobransko staklo. Iako je automobil dug gotovo pet metara postojala je opasnost od smanjenog prostora na stražnjoj klupi zbog niske bočne siluete ali prostora za brigu nema. Na stražnjoj klupi udobno će se smjestiti osobe do 190 cm visine bez većih problema. Jako je zanimljiv podatak o obujmu prtljažnika u jednom automobilu koji nosi prefiks „sportski“. Njegova zapremina iznosi 535 litara i proširiva je na 1.390 kad se preklope nasloni stražnjih sjedala. Prtljažnik će vjerojatno u većini slučajeva biti popunjen samo aktovkom ili malom putnom torbom ali lijepo je računati na njega.

Omiljen dio svakog Audi modela je njegov motor. A7 Sportback će biti dostupan s četiri motora V6 konstrukcije. Svi su opremljeni direktnim ubrizgavanjem, stop-start funkcijom i regenerativnim kočenjem. Benzinske izvedbe su 2,8 FSI sa 204 KS i 280 Nm i 3,0 TFSI sa 300 KS i 440 Nm. Oba motora dostupna su sa 7-stupanjskim S-tronic mjenjačem i Quattro pogonom. Dieseli nose oznaku 3.0 TDI s dvije razine snage, 204 KS i 450 Nm i 245 KS i 500 Nm, ovisno da li se radi o modelu s pogonom na prednje (CVT mjenjač) ili sve kotače (S-tronic mjenjač). Sve motore, standardno, odlikuje niska emisija CO2 i povoljna potrošnja goriva.

Automobil smo imali priliku voziti po našim prometnicama gdje je njegovu raskoš nemoguće osjetiti do krajnjih granica. Sjedite u vjerojatno najbolje profiliranim sjedalima jedne limuzine ikada, koja pri tome nude desetke različitih podešavanja. Jako ste blizu poda. Veliki broj instrumenata daje u svakom trenutku sve potrebne informacije. Ispred Vas se nalazi jedan od najboljih diesel ili benzin motora na tržištu. Ispod Vas je pogon koji je asocijacija za stabilnost u svim uvjetima. Snaga se prenosi najmodernijim automatskim mjenjačima, njihove promjene su toliko brze da zaboravite da postoje stupnjevi prijenosa uopće. Nezahvalno je za opisati dojam vožnje, ili ukratko, očekujete najbolje, dobijete najbolje.

Opremljenost modela je na visokoj razini, najzanimljivije stvari su svakako Internetske usluge povezane su s Googleom kako bi se automobil mogao spojiti na internet preko Bluetooth telefona. UMTS modul osigurava prikaz slika i informacija s Google Earth-a na zaslonu, te iste kombinira s navigacijskom rutom. WLAN hotspot koristi se za spajanje mobilnih uređaja. Pored sustava ozvučenja Bose, jedna od opcija za najviše klase opreme je i sustav ozvučenja Bang & Olufsen Advanced Sound System snage 1.300 watta, s 15 zvučnika. Zanimljiv je i Night vision sustav koji će pomoći boljoj vidljivosti po noći. U najvišoj klasi opreme su LED prednja svjetla s mehanizmom za duga svjetla koji automatski prebacuje između dugih i kratkih svjetala. Audi nudi i brojne atraktivne tehnologije za šasiju. Sportski diferencijal kao dodatak za Quattro pogon na sva četiri kotača, prilagodljivi zračni ovjes i kotače od lake legure sve do veličine od 20''.

Bilo kakav zaključak je teško napraviti. Jednostavno, Audi A7 Sportback je jedan od najboljih automobila na tržištu uopće. Sretnici koji ga budu imali prilike posjedovati uživati će u svim blagodatima koje današnja autoindustrija može ponuditi na Audijev način.

Više informacija pronađite kod ovlaštenog Audi partnera Jelić Auto d.o.o. Bišće polje b.b. Mostar.

Preneseno sa: Autoportal.ba / Mladen Čović