Više od pola VW-ovih modela u Njemačkoj ne zadovoljava nove standarde

Volkswagen
Volkswagen
... prihvatljivog zagađenja zbog osjetno strožijeg režima testiranja emisije štetnih plinova, izvijestili su iz njemačkog automobilskog diva.

Od rujna ove godine automobili u Europskoj uniji moraju zadovoljiti standarde koji se provjeravaju novom Svjetskom procedurom harmoniziranog testiranja lakih vozila (WLTP).

Taj je regulatorni test položilo samo sedam od 14 glavnih linija Volkswagenovih modela, priopćili su iz njemačke kompanije.

- Novi su testovi opsežniji i traju dva do tri puta dulje no što je do sada bio slučaj. Odvojeno se moraju testirati čak i modeli iz ograničenih linija - kazao je u četvrtak u telefonskom razgovoru s novinarima čelnik VW-ova odjela prodaje i oglašavanja osobnih automobila Thomas Zahn.

On također naglašava da će sljedeći mjeseci biti veliki izazov.

Među modelima koje regulatori tek trebaju odobriti nalazi se i Golf, jedan od najpopularnijih VW-ovih automobila, dodao je on, kazavši kako očekuje da će Golf proći test usklađenosti sa standardom WLTP-a najkasnije krajem rujna.

Proizvođači poput Daimlera, Volkswagena i dobavljača Valea snizili su procjene dobiti, navodeći kao razlog posustajanje globalne prodaje zbog kašnjenja povezanog s pribavljanjem certifikata o usklađenosti s novim standardima.