VIDEO  Pogledajte groblje 9.000 novih, ali neispravnih Mercedesa, vrijede milijardu eura!

Njemčka, Mercedes, autoindustrija

Posljednjih dana najintrigantnije pitanje među novinarima u Njemačkoj koji prate autoindustriju je bilo: zašto 9000 novih Mercedesa stoji parkirano na 2,5 kilometara dugoj avionskoj pisti Ahlhorn vojnog aerodroma u Großenknetenu u njemačkoj Donjoj Saskoj?

Kako javlja radio Bremen riječ je o 9000 automobila ukupne vrijednosti od gotovo milijardu eura (u maloprodaji svaki posebno) koje je Mercedes bio prisiljen privremeno uskladištiti.

Razlog zašto, još nije potpuno jasan, no novinari radio Bremena otkrili su kako je riječ o vozilima proizvedenim u američkoj tvornici u Tuscaloosi (Alabama) koji u proizvodnji nisu zadovoljili standarde Mercedesa te imaju po nekoliko ozbiljnih nedostataka.

https://www.youtube.com/watch?v=WHXKH9Pox2c

Najviše ima SUV modela GLE i GLS te coupe izvedbe C i E klase kao i znatan broj ultraluksuznih Mercedes-Maybacha S-klase koji su stigli u Njemački pogon u Bremenu na doradu.

Zanimljivo je da među njima ima i modela za američko tržište kao i činjenica da su tamo smješteni i modeli koji se više ne prodaju poput ML-a i R-klase, otkrivaju njemački Bild te Oldenburgische Volkszeitung.

Automobili su posljednjih tjedana tegljačima svakodnevno dopremani na bivši vojni aerodrom koji je zaštićen visokom ogradom te u potpunosti pokriven video nadzorom.

Prema Automobilwocheu, Mercedes trenutno 40.000 novih automobila ne može pustiti u prodaju (GLE i GLS) zbog nedostataka uočenih kod sjedala i branika kod montaže, a čekaju se i neki od dobavljača da povise razinu kvalitete na kakvoj u Mercedesu inzistiraju.

Neki od medija su kontaktirali Mercedes za obrazloženje, no iz uprave javljaju - „kako je riječ o normalnim procesima u proizvodnji te da su takve logističke zone sasvim normalna stvar privremenog skladištenja“.

Pitanje je samo, hoće li im se isplatiti sve naknadne dorade na 9000 automobila prije prodaje, kad su ih već morem dopremili na tlo Njemačke, ili je već ocijenjeno kako je tih 9000 automobila bolje napustiti i ostaviti na pisti bivše vojne zračne baze kao kontrolirani trošak.

(jutarnji.hr)