Uskoro će polovni automobili biti vrlo povoljni

uvoz, automobil, carina, automobil, automobil, automobil, rabljeni automobili, cijena, automobil, carina, automobil, BIH, uvoz, rabljeni automobili, BIH, skandal, Gorivo, otpad, Grude, krađa, Grude, ukradeni automobili, auto otpad, carina, BIH, automobili, nezaposlenost, auta, cijena, Europska unija, auto, kupovina, automobili, prodaja, homologacija, uvoz automobila, uvoz, polovna auta, uvoz automobila, BIH, vozila, uvoz, uvoz automobila, BIH, uvoz, uvoz automobila, vozila, kupovina, automobili, automobili, mitovi, automobili, BIH, uvoz, vozila, registracija, BIH, automobili, automobil, BIH, BIH, vozila, uvoz, registracija, BIH, vozila, automobili, poskupljenje, vozila, registracija vozila, registracije vozila, FBIH, automobil, testovi, polovni automobili, automobil, auta, BIH, dizel pogon, dizel, automobili, rabljeni automobili, polovni automobili, rabljeni automobili, Prijenos vlasništva, polovna auta, polovni automobili, Njemačka, automobil, uvoz, uvoz automobila, automobil, rabljeni automobili, kupovin
Njemačka i Švicarska donijele su zakone koji nalažu da se sa njihovih ulica povuku sva vozila proizvedena prije 2009. godine.

Kako je Njemačka jedna od glavnih izvoznika polovnih vozila za prostor Balkana, naše tržište bi u narednom periodu mogli da preplave automobili viših klasa po smanjenim cijenama, što bi za sobom povuklo i pad cijena svih ostalih polovnih automobila, piše Blic.

Radi se o 300.000 automobila koji ne zadovoljavaju najnoviji standard - euro 6. U Njemačkoj najavljuju zabranu vožnje automobila ispod te norme u velikim gradovima, dok u Švicarskoj takva kola neće moći ni da se registriraju, piše Manager.ba.

Prodaja vozila je već počela, a očekuje se da će "raščišćavanje" u tim zemljama trajati ukupno tri godine.

"Automobili koji treba da stignu iz Njemače i Švicarske su proizvedeni prije najviše osam godina i njihova cijena je, za najnižu klasu 3.500 eura, ali dostižu i cijenu od 10.000 eura", kaže Vladimir Butačević sa portala Moj auto.

Ukoliko se Nijemcima i Švicarcima bude žurilo i ako kola budu prodavali po nižim cijenama, moguće je da će do obaranja cijena svih polovnjaka doći odmah.

Milan Božović iz Komiteta za sigurnost prometa Srbije za Blic je kazao da je izvjesno da će doći do pada cijena polovnih automobila.

"Ako imate veću količinu u ponudi, a manju u potražnji, obara se cijena. Kada se snizi cijena, povećat će se potražnja. U narednom periodu uvozit ćemo kvalitetnije automobile po nižoj cijeni, pa bi i kod nas trebalo da dođe do pada cijena polovnih automobila", priča Božović.

Sličan scenarij očekuje se i u BiH.

(Manager.ba)