UNO BiH će prodati 2 703 vozila po prosječnoj cijeni od 192 marke

automobili
automobili
"Čim komisija završi rad u smislu ispunjenosti svih uvjeta traženih u dokumentaciji natječaja, biti će izabrani ponuđači za svaki LOT", rekao je Ratko Kovačević, načelnik Odjela za komunikacije u UNO BiH.

U ovoj upravi nisu mogli govoriti o konačnim cijenama, odnosno kompletnoj vrijednosti ponuda, ali ako uzmemo u obzir da jedno vozilo u prosjeku teži oko 1.200 kilograma, a da je prosječna cijena koja je ponuđena 0,16 KM, dolazimo do zaključka da bi UNO BiH, ukoliko natječaj ne propadne, od ovog posla mogao dobiti tek malo više od 518.000 ili prosječno po vozilu 192 KM.

Inače, UNO BiH od svog osnivanja 2005. godine ima problem sa oduzetim vozilima. Kasnije, broj oduzetih vozila zbog carinskih prekršaja stalno je rastao, a zbog administrativnih prepreka i prije svega "nepotpunih" sudskih presuda, Uprava za neizravno oporezivanje nije ih se uspjela riješiti. Problem je bio u tome što sudovi u postupcima nisu u svojim presudama rekli što raditi s tim vozilima.

"Vozila treba uništiti zato što nikada nisu ispunjavala, a ni sada ne ispunjavaju uvjete za uvoz u carinsko područje BiH i za dalju prodaju. Nekad ranije, kada su uvožena, ta su vozila bila starija od sedam godina i nisu se mogla uvoziti, kako je u to vrijeme bilo predviđeno zakonskim propisima. Nakon toga na snagu su stupili zakonski propisi po kojima je bilo obvezno da vozila ispune minimalne tehničke uvjete homologacije prije registracije vozila, što opet predmetna vozila nisu mogla ispuniti", rekli su jučer u UNO BiH za Nezavisne novine.

Godišnje, Uprava za neizravno oporezivanje BiH za zakup prostora za smještaj oduzetih vozila plaćala je posljednjih nekoliko godina oko 90.000 KM, a ranije i znatno više, tako da prodajom ovih vozila sasvim sigurno neće pokriti ni dosadašnje troškove skladištenja.