FOTO  Trijezni vozač u Gimnaziji u Vinkovcima

Moto klub Veterani - Croatia, Vinkovci
..."Trijezni vozač" i to kroz tjedan sigurnosti cestovnog prometa. Naime, riječ je o projektu kojeg provodimo u srednjim školama u suradnji s HAK-om i Odjelom Prevencije MUP-a.

"Trijezni vozač" je projekt u kojem želimo pokazati štetnost i utjecaj alkohola i opojnih droga na prosudbu i samu vožnju motornim vozilom, sigurnost djece u vozilu, štetnost korištenja mobilnog uređaja tijekom vožnje, obavezno korištenje sigurnosnog pojasa te štetnost neproipisne brzina kretanja motornih vozila i motocikla.

U samom projektu dana 09. ožujka 2017.g. sudjelovali su maturanti Gimnazije Matije Antuna Reljkovića iz Vinkovaca, kojima je predavanje održao djelatnik prevencije gdin.Mario Cvitković iz PU Vukovarsko srijemse, PP Vinkovci. Dok su učenici imali priliku isprobali tzv." Pijane naočale" i „virtualne 3D" naočale koje simuliraju stanje alkoholiziranosti i utjecaj opojnih droga na prosudbu tijekom upravljanja motornim vozilima.

Tijekom uporabe naočala učenici su prolazili mini poligon (tzv. osmicu), sklapali „ključ-cilindar-brava i uvjerili se koliko je zapravo teško upravljati samim sobom pod utjecajem alkohola. Nakon edukativnog dijela učenici su podjelili edukativni materijali na prometnici neposredno uz samu školu. Nakon izvršene kontrole od strane djelatnika prometne policije učenici su svakom vozaču predali po jedan primjerak upozoravajućeg letka sa ciljem osvještavanja svih sudionika u prometu, da su oni kao vozači i sudionici u prometu u najvećem broju slučajeva odgovorni za svoju sigurnost a kao rizični faktor navodimo neprimjenu brzinu, korištenje mobilnog uređaja, vožnju pod utjecajem alkohola te ne korištenje zaštitnog pojasa.

„Cilj je ovog i sličnih projekata koje provodimo ispred MKVC-a da mladima ukažemo na štetnost alkohola i drugih opijata u prometu te važnost pridržavanja prometnih propisa. Iz tog razloga cilj ovog projekta kojeg smo proveli u Vinkovcima je upozoriti maturante, kao mlade i neiskusne ljude i buduće vozače, na opasnosti koje prijete kada sjednu za upravljač motornog vozila. Ujedno ovom prilikom se zahvaljujemo, PP Vukovarsko srijemskoj, djelatniku gdinu.Cvitković,, djelatnici HAK-a Osijek Andrijani Šimunec i Mladen Matković, AK Vinkovci tajniku Milanu Bičanić i gđi.Ireni Lovrić i naravno učenicima Gimnazije" - navodi Danijel Šimić-Banana,dopredsj. podružnice 5. Istočna Hrvatska MKVC.

„Maturanti su najosjetljivija i najugroženija skupina u prometu. Upravo iz tog razloga provodimo projekte vezane uz sigurnost prometa kako bi upozoriti maturante na opasnosti koje prijete kada sjednu za upravljač motornog vozila. Ujedno, svojim prisustvom i podjelom letaka sudjeluju u samom Projektu te kao djeca upozoravaju vozače na poštivanje prometnih propisa. Mi kao roditelji koji smo i sami sudionici u prometu dužnost nam je sačuvati zdravlje i živote kako naše djece tako i svih građana Lijepe Naše te se ovom prilikom zahvaljujemo dogradonačelniku grada Vinkovci gdinu. Ivanu Bosančić na sudjelovanju i potpori samog projekta" - navodi Bogović Zvonko-Bogi, član podružnice 5. Istočna HrvatskaMKVC.

Tekst,slika: Sonja Srša