SMANJITE TROŠKOVE GORIVA I SERVISA: Uz ove trikove vaš će automobil trošiti manje i dulje ostati ispravan

Gorivo, nafta, Gorivo, nafta, Vlada Federacije, Gorivo, poskupljenje, Gorivo, Split, krađa, Gorivo, poskupljenje, država za čovjeka, Gorivo, benzin, nafta, Gorivo, benzin, dizel, prosvjed, sindikat, petrol, petrol, benzinska pumpa petrol livno, nafta, eksploatacija nafte , naftni terminal, ekonomična nafta, Gorivo, cijena, nafta, nafta, benzin, cijena, pad cijena, nafta, benzin, pojeftinjenje, nafta, cijena, pad cijena, BIH, dizel, dizeli 220 BlueTec, Turbodizelaš, benzin, benzinska pumpa, benzinska postaja, pojeftinjenje, Gorivo, dizel, benzin, benzinska pumpa, benzinska postaja, BIH, Gorivo, cijena, Ljubuški, Gorivo, cijene, Gorivo, Hercegovina, cijena, poskupljenje, alkohol, Gorivo, BIH, nafta, cijena, nafta, FBIH, Gorivo, poskupljenje, trošarine, Gorivo, loše gorivo, Gorivo, nafta, poskupljenje, akcize, nafta, dizel, dizel pogon, troškovi, Gorivo, Gorivo, Mostar, Gorivo, poskupljenje, cijena nafte , cijene nafte , nafta

Uz ove savjete nećete samo uštedjeti na računima za gorivo, već ćete drastično srezati i troškove održavanja automobila na servisu.

Ne stišćite papučice do kraja
Mnogi vozači vole naglo povećati brzinu čim se za to ukaže prilika. Pritom zaboravljaju osnovnu lekciju koju su naučili u autoškoli, a to je da papučice za ubrzanje i kočenje valja stiskati nježno jer se tako troši manje goriva. Kada naglo ubrzate, vaš automobil koristi više energije, a za to treba i više goriva.

Ugradite tempomat
Vaše će vozilo trošiti manje ako se pridržavate ograničenja brzine. Preporuča se ugradnja tempomata za optimalnu potrošnju goriva, a i spriječit će vas da divljate na autocesti. Prvi većoj brzini automobil više troši jer u borbi s vjetrom treba povećati brzinu motora, a to zahtijeva više goriva.

Redovito servisirajte automobil
Filter za ulje i samo ulje treba mijenjati svakih 7000 kilometara. Također, ne zaboravite zamijeniti svjećice i filter za zrak. Da biste izbjegli dodatne troškove, učinite to na vrijeme. Inače, može doći do kvara motora, a takav je popravak vrlo skup.

Isključite klimu
U ovom slučaju, svatko mora odlučiti što mu je važnije: udobnost ili potrošnja goriva? Kada je klima-uređaj uključen, potrošnja goriva u prosjeku se povećava za 15 posto. Drugi električni uređaji ne troše toliko.

Birajte kraći put
Ako učinkovito planirate putovanje, to će vam pomoći uštedjeti na troškovima goriva, osobito tijekom zimskih mjeseci. Hladan motor će potrošiti više goriva za prvih osam kilometara. Pokušajte svesti sve svoje dnevne poslove na jedno veliko putovanje kako ne biste zagrijavali motor nekoliko puta dnevno.

Ne vozite po kiši
Kada pada kiša, postoji visok rizik od nesreće. Osim toga, potrošnja goriva također raste. Tijekom suhih dana, vozilo troši puno energije prilikom ubrzavanja kako bi se borilo s vjetrom. U kišnim danima treba još više energije jer se bori s vodom.

Kontrolirajte tlak u gumama
Prije svega, propisno napuhane gume pružaju optimalan put kočenja. Ako su gume napuhane ispod preporučenih vrijednosti, to može uzrokovati povećanje potrošnje goriva za 2 - 3 posto. Zato je tako važno pratiti razinu tlaka u gumama i držati je u skladu s preporučenom razinom, naročito tijekom hladnog vremena.

Izbacite nepotreban teret
Neki vozači vole nositi sve u automobilu, bez obzira na to je li im potrebno ili ne. Bolje je isprazniti prtljažnik i držati samo neophodne stvari, kao što su rezervni kotač, ključ za gume i kutiju prve pomoći. Što veću težinu vaše vozilo nosi, troši više goriva.

net.hr