FOTO/VIDEO   Prvi pick-up iz Mercedesa X klase

Mercedes, mercedes-benz x-class pickup

Prvi premium pick-up iz Mercedesa nameće se moćnim nastupom potenciranim istaknutim rubnjacima blatobrana, prepoznatljivim zaštitnim oblogama od plastike i ostalom ikonografijom karakterističnom za ovaj segment. X klasa u duljinu mjeri 5,34 metra, široka je 1,92 m, a razmak između osovina iznosi čak 3,15 metara.

Međutim, ono bitno je ogromna trokraka zvijezda na prednjoj maski, odraz moći i plemenitog podrijetla, pa se nitko i ne usudi pomisliti kako je ispod svih tih ukrasa skrivena tuđa tehnologija, ona Renault Nissana.
Ponuda je koncipirana kroz tri izvedbe, radne Pure, svestranije Progressive i šminkerske Power. Sve izvedbe standardno dobivaju osvijetljen tovarni prostor opremljen 12V utičnicom. Dodatno, stražnji odbojnik ima integriranu stepenicu, a njegovim uklanjanjem se stražnji poklopac može preklopiti punih 180 stupnjeva.

Za razliku od konceptne izvedbe, interijer nove X klase ne impresionira, bar ne u baznoj izvedbi. No, ovisno o opremi proizvođač je spreman ponuditi kožni tapecirung, drvene umetke, ali i "lebdeći" zaslon infotainmenta dijagonale do 8,4 inča.
Start će označiti dvije dizelske izvedbe, 220d s 2,3-litrenim motorom od 163 KS, te 250d s biturbo dizelašem od 190 KS. Uskoro stiže i benzinac, X200 sa 165 KS, te X 350d s V6 dizelašem od 258 KS i 550 Nm. Ovisno o motoru, ponuda uključuje šest-stupanjski ručni mjenjač i sedam-stupanjsku automatiku. Stražnji pogon je standardan, a 4MATIC na sve kotače se nudi opcijski.
Usprkos šminki, radi se o pravom radnom vozilu spremnom da ponese do 1,1 tone tereta, ali i da povuče do 3,5 tone. Prevedeno, prikolica s tri konja nije prepreka, a u tovarni prostor stane 17 50-litarskih bačvi pive, stoji u priopćenju. Kad su terenske sposobnosti u pitanju, valja spomenuti 202 mm razmaka podnice od podloge, odnosno 222 mm s opcijski terenskim podvozjem. X klasa savladava vodene prepreke dubine do 600 mm, prilazni kut do 30,1 stupnjeva i silazni kut od 25,9 stupnjeva,

Prodaja X klase na europskom tržištu starta u studenom, a početna cijena na njemačkom tržištu je 37.294 eura.