Prvi hrvatski električni automobil oduševio Ženevu

automobil, XD

Konceptno vozilo XD izdvojeno je i u službenim izvješćima organizatora kao primjer dobrog pristupa konceptu električnog automobila.

Automobil je privukao veliku pozornost posjetitelja i investitora na samom otvaranju Ženevskog salona. Početak svjetske premijere izgleda više nego ohrabrujuće, kazali su u Dokingu.

Njihova vizija da svijetu treba ponuditi privlačan, udoban i živahan gradski automobil, pokretan ''akumulatorom' velike autonomije, pokazala se ispravnom.

U kratkoj, ali atraktivnoj karoseriji XD-a krije se snaga sportskog automobila koji se dodirom na zaslonu može promijeniti u ekonomično prometalo za gradsku vožnju, kada se na 100 kilometara potrošnja kreće u rasponu od sedam kuna za električnu energiju, a s jednim punjenjem može prijeći do 250 km.

Sudeći po prvim reakcijama predstavnika iz svijeta automobilske industrije, posjetitelja, stručne javnosti i svih koji prate Geneva Motor Show putem interneta i drugih medija, među najimpresivnijim obilježjima koncepta XD je samouvjeren izgled njegove simpatično zaokružene karoserije, okomito otvaranje vrata nalik krilima, jedinstveno stražnje svjetlo u obliku slova 'X' i prostrana unutrašnjost, zahvaljujući zanimljivom rasporedu sjedala – vozač ispred u sredini automobila i putnici bočno iza njega, što svima daje puno prostora.

''Iako je rano davati potpunu procjenu uspjeha među 250 eksponata iz tridesetak zemalja sudionica 80. Međunarodnog salona automobila u Ženevi, koji će pohoditi ukupno oko 700.000 posjetitelja, smatramo da je početno priznanje Hrvatskoj kao jednoj od zemalja koje su ponudile automobilskom svijetu novu, svježu ideju, velika čast za naš tehnički i intelektualni kapital'', istaknuo je Doking u priopćenju.

hina