Prosječna starost putničkih automobila u FBiH u prvom polugodištu 2011. bila je 15,83 godine

uvoz, automobil, carina, automobil, automobil, automobil, rabljeni automobili, cijena, automobil, carina, automobil, BIH, uvoz, rabljeni automobili, BIH, skandal, Gorivo, otpad, Grude, krađa, Grude, ukradeni automobili, auto otpad, carina, BIH, automobili, nezaposlenost, auta, cijena, Europska unija, auto, kupovina, automobili, prodaja, homologacija, uvoz automobila, uvoz, polovna auta, uvoz automobila, BIH, vozila, uvoz, uvoz automobila, BIH, uvoz, uvoz automobila, vozila, kupovina, automobili, automobili, mitovi, automobili, BIH, uvoz, vozila, registracija, BIH, automobili, automobil, BIH, BIH, vozila, uvoz, registracija, BIH, vozila, automobili, poskupljenje, vozila, registracija vozila, registracije vozila, FBIH, automobil, testovi, polovni automobili, automobil, auta, BIH, dizel pogon, dizel, automobili, rabljeni automobili, polovni automobili, rabljeni automobili, Prijenos vlasništva, polovna auta, polovni automobili, Njemačka, automobil, uvoz, uvoz automobila, automobil, rabljeni automobili, kupovin
Predstavnici ovog instituta su u Vanjskotrgovinskoj komori BiH u Sarajevu, predstavljajući stručni bilten i statističke podatke o izvršenim tehničkim pregledima vozila u prvom polugodištu ove godine, istaknuli da je doprinos tome dao proces homologacije koji je stupio na snagu 1. januara ove godine, kada je i intenziviran uvoz vozila iz inozemstva.

Muhamed Barut, stručni suradnik IPI-ja za analizu i savjetovanje, rekao je da je u prvoj polovini 2011. godine evidentirana prosječna starost autobusa, u zavisnosti od klasifikacije, 13,06 i 17,35 godina, mopeda 4,6 i 5,89 godina, a teretnih vozila 11,94, 18,18 i 15,44 godine.

Prosječna starost traktora, također u zavisnosti od klasifikacije, je od 19,86 do 24,32 godine, a radnih mašina 13,59 godina.

U prvom polugodištu 2011. u Federaciji BiH je bilo 157 ovlaštenih stanica tehničkih pregleda i ukupno su obavljena 293.562 pregleda.

Ukupno su tada evidentirane 10.003 neispravnosti, a najveći broj otkriven je na kočionom sustavu - 6.801. Slijede elementi ovjesa, uređaji za osvjetljivanje i svjetlosnu signalizaciju.

Broj nesipravnih vozila na prvom pregledu u prvom polugodištu 2011. u FBiH je 5.225, a na ponovljenom pregledu 140.

Semir Selimović iz IPI-ja, govoreći o videondzoru u stanicama tehničkih pregleda, ovom je prilikom podsjetio da ovaj institut posjeduje certificirani informacioni sistem a TEST po svim zahtjevima standarda ISO 27001:2005, standarda o zaštiti podataka koji su u njemu, a što je rijetkost u regionu.

Promovirana su i dva stručna vodiča koje je pripremio IPI, a to su: Stručni vodič za voditelje stanica tehničkog pregleda vozila i Stručni vodič za kontrolore tehničke ispravnosti vozila.